IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източният фланг на НАТО може да е причината за икономическия бум в региона

Засиленото присъствие на войски на НАТО в Източна Европа може да е една от причините за увеличението на преките чуждестранни инвестиции

18:39 | 26.12.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Батальони от чуждестранни войски, дошли да успокоят страховете от евентуална инвазия, не звучат като причина за бум на инвестиции, но всъщност може да се окажат именно това. Според някои представители на властите в Балтийския регион пристигането на силите на НАТО там след кризата в Украйна не само ще послужи за възпиране на евентуална агресия, но и ще стимулира бизнеса.

Вече десет месеца войници от САЩ, Канада и Великобритания са разположени в региона, като според публикувани този месец данни те може вече да са оказали икономически ефект, коментира Bloomberg.

Преките чуждестранни инвестиции, които намаляха заради неспокойствието на мнозина в Литва, Латвия и Естония след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., отбелязват драстично възстановяване.

Според литовския финансов министър Вилиус Сапока подсилената роля на НАТО „определено е фактор“, вследствие на което правителството очаква нарастване а инвестициите.

Идеята, че присъствието на западна армия може да стимулира икономиката на държавата домакин не е нова. Проучване от 2011 г. за връзката между изпращането на американски военни и икономическото представяне в периода между 1950 г. и 2000 г. е установило, че ефектът на „предпазния чадър“ в сектора на сигурността дава тласък на инвестициите на много места, включително и в Германия.

Преди скорошната вълна на позитивизъм в еврозоната компаниите се въздържаха от това да инвестират средства на родните си пазари, да не говорим на по-далечни, посочва пред агенцията главният икономист на Swedbank AB в Талин Тону Мерстина. „Сега обаче всичко това се променя“, допълва той.

Независимо от това каква е движещата сила зад бума във възстановяването на еврозоната, ефектът върху преките чуждасетранни инвестиции е очевиден, посочва още Bloomberg. Само в Литва компании като Booking.com Ltd., шведския телекомуникационен оператор Telia Co AB и германския производител на авточасти Continental AG обявиха плановете си да отворят нови производствени обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Jazabel
преди 6 години
Украйна - Москва - 500 км.Икономически БУМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
Веско
преди 6 години
Аз разбрах, че преките инвестиции са се сринали катастрофално последните три години. Ама що казвате, че американската база е "икономически бум", няма да споря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
Pyramid
преди 6 години
"Първи Април", де. Краваристанският ми тлф 'ногу уменъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
Pyramid
преди 6 години
Пускат партенки и, кой се хванал-хванал. Ако - да не дава Господ! - предизвикат война, колко ракети ще спрат тези рейнджъри, че забравих да питам? Пък и, който ги праща, има интерес да се върнат големите компан8 зад океана, щото там се обезпаричва бананата. Нима БГ, гърци, румънци и д-р.гмеж, също не са от НАТО? СА! ...ама само и основно краваристанците ги брояъют за такива. Инак, ще подкрепят някои флотилия д гумени лодки, налэ. С Фантастичен боен потенциал. ...Тея бая напред изтеглиха пари Април.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 15
v_tin
преди 6 години
Присъствието на войски на нато може да увеличи само и единствено потреблението на алкохол, наркотици и проституцията. Друго не- справка - войските на нато в бг базите- първата година купуваха само мин. вода, след това и това спряха. Но за сметка на това чорбаджиите на дискотеките им се радват много- пара бол и туземните цени не ги бъркат. А да и *** започнаха да раждат бели деца покрай базите незнайно защо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още