IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът за името на Македония отново повишава напрежението в Гърция

Засега казусът изглежда нерешим - в Атина не позволяват използването на думата "Македония", а в Македония не искат без нея

16:00 | 28.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Името на Македония отново влезе в дневния ред на гръцките политици. В средата на декември двете страни заговориха официално по казуса за първи път от три години и наблюдателите на процеса, сред които и посредникът на ООН Матю Нимиц изказаха оптимизъм, че дългогодишният спор ще намери своето решение още в началото на 2018 г.

Оптимизмът обаче намалява силно само няколко дни по-късно, особено след като източници на гръцки медии съобщиха, че обсъжданото име на бившата югославска република е "Нова Македония".

То веднага предизвика напрежение в Атина. Лидерът на "Независимите гърци", коалиционният партньор на Сириза, Панос Каменос беше категоричен, че неговата партия няма да подкрепи нито едно име, което да съдържа думата Македония, пише "Катимерини".

Партията има само деветима депутати в 300-местния гръцки парламент, но те дават крехкото управленско мнозинство на Сириза. Затова и дебатите за името на Македония могат да се окажат фатални за коалицията.

Опозицията в лицето на "Неа демократиа" също се възползва от момента. От партията първо бяха категорични, че не приемат "Нова Македония", а след това настояха да чуят позицията на правителството и да получат яснота за хода на разговорите.

В "Потами" също поискаха правителството да изясни позицията си в този спор. "Няма място за дребни политически игри", коментираха от партията. 

Говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос коментира тези критики с думите, че външната политика "не се прави чрез тиутове", пише Ana Mpa. Секретарят на централния комитет на Сириза Панос Ригас пък беше категоричен, че управленското мнозинство е стабилно и избори в страната ще се проведат след края на мандата на партията.

Източници на "Катимерини" отхвърлиха и появилите се слухове за среща на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев още в първите дни на 2018 година. Заев все пак ще бъде в Гърция - той ще посрещне Новата година в Солун по покана на местните власти.

Вече 27 години продължава спорът между Атина и Скопие за името на бившата югославска република. Гърция не признава страната с нейното конституционно име и по този начин блокира членството й в НАТО и в ЕС. Причината е, че Македония е името и на гръцка провинция и в Атина разглеждат желанието на Скопие да го използва като опит за промяна на историята и израз на териториални претенции.

Засега спорът обаче изглежда неразрешим, защото както в Гърция не желаят използването на думата "Македония" в името на страната, така в Македония са против друга дума, показват последни проучвания на общественото мнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
да им предложат Западна България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още