IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира амбициозна приватизационна програма през 2018 г.

От тази програма зависи облекчаването на гръцкия дълг

16:18 | 28.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият екип на кабинета Ципрас е разработил амбициозна програма за приватизация през 2018 г., информира в. "Вима", като подчертава, че програмата е съгласувана с кредиторите на Гърция.

От институциите е бил подаден сигнал, че от изпълнението на тази програма зависи облекчаването на гръцкия дълг, тъй като се предвижда приходите от приватизацията да отидат за обслужване на този дълг.

В. "Та неа" пише, че с настъпването на Новата година ще стартират търгове за яхтените пристанища в Алимос, край Атина, и на остров Хиос, за отдаване на концесия на автомагистрала Егнатия с нейните 18 нови пункта за събиране на пътни такси, за навлизане в последна фаза на продажбата на 66 на сто от акциите на газовия оператор DESFA, за започване на поцедури по раздържавяване на 30 на сто от акциите на международното летище в Атина, за продажбата на 35 на сто от Hellenic Petroleum, на 65 на сто от газовата компания DEPA и на 5 на сто от телекома ОТЕ.

Наред с това в рамките на договореностите с кредиторите правителството смята да ускори продажбата на 17 на сто от акциите на Националната електрическа компания (PPC), да обяви търг за откриване на казино в района на Елиникон, където има проект за строеж на огромен хотелски комплекс с чуждо участие, и да финализира всички висящи въпроси, свързани със старото атинско летище.

От Новата година се очаква да започне и прехвърлянето в изискания от кредиторите супер приватизационен фонд на активи на 19 държавни фирми в сферата на услугите.

Става дума за фирми, смятани за губещи, като гръцките пощи ELTA и Организацията, управляваща градския транспорт в Атина (OASA). В двете заедно са заети 15 хиляди работещи.

Едновременно с това са планирани и промени в държавната администрация, като от началото на годината там се предвижда да стартират атестации на държавни служители с цел преструктуриране и свиване на държавния сектор, пишат още изданията.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
Без и с приватизация, при запазването на липсата на защита срещу вредното влияние от еврото щетите за Гърция продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още