IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. си замина. Бисерите на политиците обаче остават в историята

Вече става дума не за "езикова агресия", а за цинизъм и вулгаризми, твърди езиковедът Владислав Миланов

18:19 | 01.01.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И Борисов имаше безброй бисери и гафове през годината. На снимката лидерът на ГЕРБ по време на конгреса на партията<em>. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

И Борисов имаше безброй бисери и гафове през годината. На снимката лидерът на ГЕРБ по време на конгреса на партията. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group 

Годината си отиде, но бисерите из речника на политиците остават в историята. Не един и два пъти езиковедът Владислав Миланов и неговите студенти анализират езика на първите мъже и жени в държавата, който обаче напоследък вече минава границата на допустимото. 

Според Миланов агресията при много от тях е стигнала до простащина.

"А тенденцията, която ние наблюдаваме през последните месеци, е, че вече става дума не за "езикова агресия", а за цинизъм и вулгаризми. И малките деца ще ви кажат, че не може да се говори така! В официална ситуация хората, които ни представляват, не може да употребяват тези думи. Психолозите вероятно ще са категорични, че зад такава лексика могат да стоят само хора със съмнителен морал, проблемно мислене и личностни дефицити, които не се съобразяват с институциите, в които работят", коментира той и добави, че българинът им гледа сеира, но си прави и изводи.

А в крайна сметка избирателят, който е и работодател на депутатите, министрите, техните заместници, пада жертва на обидни квалификации по негов адрес.

Само един пример - "80% от населението са дебилни и не могат вече да се подписват", заяви депутатът от БСП за България професор Иво Христов, който коментира още: "Когато имаш един оскотял, необразован и примирен народ, манипулацията става много лесна".

Думите на Христов бяха по повод заявеното от говорителя на руското външно министерство Мария Захариева за спасяването на българските евреи, че това е станало благодарение на Съветската армия.

Само че поводът за изказването на Христов бързо избледня, а в съзнанието на хората се загнезди пренебрежителната реплика: "Вие сте дебили".

Соцдепутатът не се извини, не каза, че е бил разбран погрешно, запази мълчание дори, когато от "Воля" на няколко пъти поискаха оставката му като народен избраник.

За разлика от него обаче ексминистърът на културата и настоящ депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов изтърва едни думи, за които след това има доблестта да каже: "Прощавайте, сгреших".

До тази ситуация се стигна в едно интервю пред БНТ. Вежди Рашидов отбеляза, че България изнася потенциала си в чужбина, а тук остава това, което "не става за чеп за зеле". След това обясни, че просто е искал да каже, че умните българчета учат тук, подготвят се, а след това заминават в чужбина и работят там, а не остават тук, където са получили образованието си.

С характерния, непринуден и духовит език на премиера Бойко Борисов вече сякаш свикнахме. Но и той успя да ни изненада, когато взе думата на най-висшия форум на ГЕРБ. Там премиерът коментира филма на червената Елена Йончева за оградата по границата с Турция. В лентата депутатката от БСП заключава, че съоръжението може да бъде прескочено и със сгъваема стълба.

"Оградата била паднала, ами преди нямаше ограда! Ама прескачали я. Той и Левски щеше да я прескочи, ако беше жив", каза Борисов.

С бисер ще бъде запомнен и Антон Тодоров, който уж щеше да оглави Комисията по досиетата, но в крайна сметка нито получи поста, нито остана в парламента.

"Аз съм като мумията, не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам. За ужас на червените", каза той, докато депутатите обсъждаха хвърлената оставка от Делян Добрев от ГЕРБ заради Хасковогейт. И докато  съпратийците на Добрев застанаха зад него и не приеха оставката му, тази на Антон Тодоров беше одбрена и той  се пости с мястото си на депутат заради непремерените си коментари на въпросите, които му зададе водещ на сутрешен блок в една от националните телевизии.

Думите някак могат да минат в графата "шеги и закачки", но заради две снимки в социалната мрежа Facebook паднаха две глави.

Зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев подаде оставка, при това още в началото на мандата на новото правителство, защото преди деве години публикувал своя снимка, на която позира с изпъната ръка за "Heil Hitler" пред восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

След него се оказа, че има още един държавен служител със снимка с нацистки поздрав - Иво Антонов, шеф на "Социални дейности" в Министерството на отбраната. Преди няколко години в социалната мрежа Facebook той е публикувал своя снимка от Военноисторическия музей в София. На кадъра се вижда как той позира с вдигната ръка до германски танк от Втората световна война, а заради него премиерът Бойко Борисов разпореди на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков да освободи Иво Антонов.

Едва ли някой си мисли, че  следващата година гафовете на политици ще са по-малко. Дано само отново българите да не се окажат за някои политици дебили, кретени, идиоти, защото изборите предстоят, а както е казал народът: "Лоша рана заздравява, но люта дума на се забравя!" 

Още подобни анализи четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 5
khao
преди 6 години
разбира се че "проф" е прав, виж майната, мави, импа и да не изреждам всички по именно и ми кажи дали не е прав :) то и БОко беше прав за материала на времето, но тогава тактично се самоизключи от тази група ...ако 80% не бяха такива, БСП още 96-та щеше да спре да съществува като партия ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Това с правописа е нож с две остриета и информативно - препинателен знак се пише слято с предходната дума. Така при принтиране няма как да имаш ред започващ с точка примерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Не само бисерите на политиците...Остават и последствията от грешките, кражбите и корупционните им навици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 15
majnata
преди 6 години
Професорът каза "дебилизиран народ" ... тъй че , като ти чета бисерите и като се загледам в првописа ти , си казвам че Иво е абсолютно прав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 8
Pyramid
преди 6 години
Знаеш ли, кое е най-тъжното в случая? Че, по принцип, проф. Христов е прав. Държавата ни, когато е била наистина мъдра /като цяло/ и интелигентна, е била Сила. Сега не е, значи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
В журналистиката с особена сила важи принципът на д-р Гьобелс : " Една лъжа повторена сто пъти , става истина ! И колкото по безсрамна е лъжата , толкова повече и вярват . "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
lyusien
преди 6 години
Като чета коментарите на 1 "На Маината " ти все по вече си мисля че професора *** е прав Може би само малко се изсили с процентите Може би ако бе казал 50 % никои нямаше да му иска оставката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
Pyramid
преди 6 години
За проф Иво Христов, обаче, авторът лъже. Лично гледах ТВ предаване, в което, професорът СЕ ИЗВИНИ.ТА - ДА СИ ИМАМЕ УВАЖЕНИЕТО - НЕ Е ЛИ ВРРМЕ ДА СПРЕМ С "ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Както беше казал Хашек: "Няма мpъcни думи, има мpъcни хора."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Ми вярно си е ... *** народ - слаба държава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още