IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: За Иран иде време за промяна

Иран е трън в очите на американското правителство, което не спира да критикува регионалните амбиции на Техеран

20:35 | 01.01.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп по време на пресконференция през декември. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп по време на пресконференция през декември. Снимка: Ройтерс 

Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че е дошло "време за промяна" в Иран след насилието от последните дни по време на най-големите протести срещу властта след 2009 г., съобщи AFP, цитирана от БТА.

"Иран се проваля на всяко равнище, въпреки ужасната сделка, сключена с тях от правителството на Обама. Великият ирански народ е репресиран от много години. Те са гладни за храна и свобода. Богатството на Иран е заграбвано, наред с човешките права. ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА!", написа Тръмп в Twitter.

Протестите, предизвикани от повишаването на цените на някои стоки, започнаха в четвъртък във втория по големина ирански град Машхад и обхванаха след това други населени места.
 

Откакто Тръмп встъпи в длъжност, Иран е трън в очите на американското правителство, което не спира да критикува регионалните амбиции на Техеран, участието му в конфликтите в Сирия и Йемен и програмата му за балистични ракети, отбелязва AFP. 



По-рано днес иранският президент Хасан Рохани заяви, че би било грешка да се гледа на протестите, разтърсващи страната, просто като на чужда конспирация. 

"Проблемите на хората са не просто икономически, те искат също повече свободи", заяви Рохани на извънредна среща по сигурността, косвено критикувайки твърдолинейните представители на режима, които се противопоставят на опитите му да прокара политически и културни реформи.

"Но това правителство не е поставило всичко под контрола си", добави президентът, визирайки факта, че окончателното решение по много ключови въпроси се взема от консервативни духовници, които заемат важни постове във властта. Имайки предвид това, Рохани отбеляза, че протестите трябва да бъдат смятани за възможност, а не за опасност.

От миналия четвъртък хиляди иранци протестират срещу високата цена на живота, безработицата и близкоизточната политика на Техеран въпреки предупрежденията от страна на представители на силите за сигурност. По-рано днес иранската държавна телевизия съобщи, че досега 12 души са били убити по време на протестите в цялата страна.

Пo-рано днес Тръмп започна новата година, като публикува гневен туит рано сутринта с критика към Пакистан и намек, че ще спре помощта, която Вашингтон отпуска на Исламабад, съобщиха световните агенции.

"Съединените щати неразумно даваха на Пакистан над 33 милиарда долара помощ в продължение на 15 години, а те не ни дадоха нищо друго освен лъжи и коварство, мислейки нашите лидери за глупаци. Дават убежище на терористите, които преследваме в Афганистан и практически не помагат. Стига толкова!", написа президентът.

През миналата седмица The New York Times съобщи, че американското правителство разглежда сериозно възможността да не изпрати 255-те милиона долара помощ, чието изплащане и без това вече е забавено, защото смята, че азиатската страна не се бори достатъчно ефективно с терористичните групировки, намиращи се на нейна територия.

По време на изненадващото си посещение в Афганистан преди десетина дни, вицепрезидентът Майк Пенс увери американските войски, че "президентът Тръмп държи Пакистан под око". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
...Не съм казал, че в Иран е хубаво нито, че конците не се/ или пък, че се!/ дърпат отвън. Обаче, там консерватизмът е пуснал корени, откровено мразят щатите и Израел и се конкурират със СА кой по-мюсюлманин, че да приемат, ама каквото и да е, "подсказано" отвън, е абсурд. По-скоро, ще започнат открита война за глупости, отколкото открито да признаят, че са "победени". - Ако ще, този път, Тръмп да е най-най-евтино и да казва самата истина. Жалко. Нов повод за скандал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
Надявах се той да стане президент на щатите, защото има много за лично губене, което ефективно да го възпира от военна лудост със северна Корея а не, щото много готин. ЗАСЕГА, се въздържа Убедено, бабата щеше да е натиснала Копчето. Иначе, не точно като комунист се държи, /пък и никой не го бие, налэ/ . Важното е, какъв Ресурс управлява пряко и непосредствено......както и кой ще му се върже извън неговия кръг. Голям е, да се оправя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
Тръмполиньо ще им рече, те ще го послушат, Приказки безкрай. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Иранския режим на аятоласите по-скоро ще предизвика конфликт или война, отколкото да допусне нещата да се развият към каквато и да било промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Иран отдавна се е променил. Поне в Техеран има "тайни" дискотеки. от които при партита полицаите само минават да съберат такса спокойствие. Що се отнася до Саудитска Арабия тя също се променя. Откриха първите кина, жените имат право да шьофират в момента въвеждат и първия в историята им ДДС(макар и 5%). Факта че монархията имаше достатъчно пари от петрола, за да плаща на всички да живеят според шериата е вече в миналото. И там ще става интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 11
lozkhris
преди 6 години
Аха.... опит за поредната цветна революцийка, значи.... Интересно защо подобни високопарни "демократични" свободи не се поощряват спрямо Саудията, напр?...Дет се вика, там една демокрация се е наложила, ум да ти зайде...Та, Иран... отколе трън в очите на Сраел, не за друго, ами щот мноо олио имат, бате... как хубаво би било Ерец да сложи ръка върху тези находища.. след тва къде ще хвръкне цената на черното...та гозба да видите вие :)Работата е ясна - мирише отдалеч... на нещо познато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
vankata89
преди 6 години
Тръмп ме кефи понеже открито заявява омразата си към исляма :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
vankata89
преди 6 години
Надявам се тези да протестират да си върнат Иран какъвто е бил през 70-те години без ислямската простотия :). Ако е така искренно им пожелавам успех и да изридат всички брадати духовници. Лошотото е че в тези държави като се махне власта идва по - големи ислямисти. Тази религия трябва да бъде заличена от лицето на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
коки
преди 6 години
''A deal between the US and Israel reached during a secret meeting in Washington earlier in December is aimed at escalating the conflict against Iran in order to destabilize the Middle East and isolate the Palestinians, according to an American activist ...more: http://***.presstv.com/Detail/2017/12/30/547261/us-Israel-Saudi-Iran-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още