IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споделеното жилище - новата тенденция след споделеното работно пространство

Големи строителни компании се насочват към този сегмент от пазара, въпреки че моделът не е съвсем добре разработен

19:45 | 04.01.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

През последното десетилетие пространствата за съвместна работа се наложиха като нещо повече от тенденция. Те драматично промениха начина, по който много хора работят днес, и преформулираха понятията за това как трябва да изглежда офисът.

Сега наред е съвместното споделяне на жилището, пише Forbes.

Съжителството, наричано още „споделено градско местопребиваване“, обикновено се отнася до обзаведени апартаменти с общи кухни и дневни. Най-често от това се възползват поколението Y (т.нар. милениали), които държат на достъпността и гъвкавостта.

Затова и някои компании, като например Common, The Collective, Ollie и WeLive (дъщерно дружество на популярната компания за споделено работно пространство WeWork), вече експериментират с прилагането на модела върху жилищни пространства. Предлагането им се основава на философията за общност, споделяне на пространствата и социалния живот.

Жилищата се отличават с нови и хубави мебели, предварително инсталирани интернет и телевизионни услуги, разпределено готвене, пазаруване, домакинстване и т.н.

Повечето от тези фирми избягват усложненията, продиктувани от притежаването и разработването на проект за недвижим имот, затова те си партнират с по-утвърдени предприемачи и собственици. На практика те управляват сградите и действат от името на собствениците на тези имоти.

Все още обаче тези дружества не са разработили много рентабилен бизнес модел и дори WeWork реши да не разширява WeLive поне засега. Това обаче не спира големи строителни компании като Durst Organization и Property Markets Group да се опитат да яхнат и тази вълна.

Durst казва, че ще тества концепцията с дузина жилища в 10-етажна сграда в Манхатън, Ню Йорк. Всяко от тях е малко по-голямо от 100 кв.м и включва съжителстващи функции като няколко бани с врати, които показват дали са заети, или не.

Property Markets Group пък стартира ново дружество - X Social Communities, което ще предлага около 5 800 жилища, подходящи за съжителство. Компанията в момента предлага 120 апартамента в Чикаго и още няколко десетки из САЩ.

Тъй като моделът на съвместно живеене продължава да се адаптира, различните строители предприемат и различни подходи към изпълнението на проектите в зависимост от нуждите на обитателите им в различните градове.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
bvg
преди 6 години
Грешна ти е представата за споделените жени. :D Стигне ли се до тази ситуация. 10 мъже ше си споделят една жена. А милионерите ще имат по 20-30. А познай красавиците при кой ше ходат :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
"... А дано доживеем и до споделените жени."Разменните начала щели да важат само за тия дето имат ... другите щели да споделят шепата ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
salaga
преди 6 години
Съветски тип комуналки от 30-те години.Ама сега било модерно и шик, казват в тая статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
irish
преди 6 години
Евала. Това коли, апартаменти... А дано доживеем и до споделените жени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Веск
преди 6 години
Вижте сега. Светът обеднява за сметка на шепа милиардери. Как беше - 4 фамилии имаха богатство колкото половината човечество. Тук се опитват да ви кажат, че е нормално, защото другата теза е тезата на Маркс, Енгелс, после Ленин, Сталин и става една мътна и кървава. Така се е увълчил и разпищолил едрият капитал, че не знам колко още ще помагат уйдурмите. Социалният модел на капитализма на Западна Европа е мъртъв. Бранят го още в скандинавието, дано го опазят. Ние сме дивашка мутренска феодална зона. Споделени жилища - това ли ще е новият комунизъм. *** общ, банята, кухнята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Един Българин
преди 6 години
Те нашите "римляни" отдавна го ползват успешно този модел. Дали в тъмното ще набараш жената, балдъзата или дъщеря и .... няма голямо значение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
bvg
преди 6 години
така са живяли по-време на депресията, точно преди войната. Един *** на етажа, една кухня и една стая за простиране, всяко семейство разполага с една стая и всичко друго е общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още