IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Юлен” стартира проект за втори кабинков лифт в Банско

Целта е доизграждане и оптимизиране на спортната и техническата инфраструктура за по-добро функциониране на ски-зоната, съобщава концесионерът

16:02 | 04.01.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Концесионерът на Ски-зона БанскоЮленАД ще стартира проект за втори кабинков лифт за Ски-зона с център Банско. Това става ясно от изпратена до медиите позиция на инвеститора след проведената днес среща в Министерството на околната среда и водите.

Самият идеен проект за втори кабинков лифт в Ски-зона Банско бе разпространен преди дни чрез в. „Труд“, а сега официално министър Нено Димов е бил запознат с него.

От фирмата уточняват, че имат право на това след приемането на актуализацията на Плана за управление на Национален парк “Пирин“, с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на зоната за туризъм в ски-зоната.

„Имаме идеен проект, който вече разпространихме. Той е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони”, посочва се в съобщението на „ЮленАД.

Уточнява се, че са били преценени всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт, но финалното заключение е, че предложеният идеен проект е оптималният вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортния достъп до ски-зоната.

Инвеститорът посочва, че ще огледа и всички проблемни места и възможни варианти за по-доброто и комфортно практикуване на зимните спортове и ще предложи комплексно решение, което ще бъде изготвено от водещи международни специалисти. „Ще наемем проектантски екип, който ще изготви мотивирано предложение и ще извървим всички процедури, предвидени в екологичното законодателство на страната“, пише в позицията.

От Юленотбелязват, че стриктно ще съблюдават българското законодателство.

“Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка. Който го твърди, спекулира и заблуждава обществото, защото то е забранено и по закон. Единственото наше желание и намерение, какъвто е и предметът на концесията, е доизграждане и оптимизиране на спортната и техническата инфраструктура за по-добро функциониране на ски-зоната”, уточнява се в становището.

Същевременно днес екозащитници и граждани отново ще протестират в 10 града в страната против изграждането на нови съоръжения при инвестиционно намерение, а жителите на Банско и хотелиери планират да затворят международния път Е-79 край Симитли в защита на строежа на нов лифт.

Протестите са „част от демокрацията“, коментира по-рано днес министърът на околната среда Нено Димов по повод акциите на екоактивистите срещу гласуваната от кабинета промяна в плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 9
bonboniada
преди 6 години
Противно на много мнения, които ми попаднаха, аз го харесвам този проект и плана какво да се случи в Банско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още