IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Обрейков: Целта на „Юлен“ е туристите в Банско да си почиват целесъобразно

Вторият лифт ще е с дължина 5,8 км, заяви представителят на концесионера

11:31 | 05.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Обрейков (л) показва на водещия Виктор Николаев трасето на сегашния лифт (в черно) и на планирания втори лифт (в жълто). <em>Източник: Нова телевизия</em></p>

Иван Обрейков (л) показва на водещия Виктор Николаев трасето на сегашния лифт (в черно) и на планирания втори лифт (в жълто). Източник: Нова телевизия

Целта на „Юлен“ е туристите в Банско да си почиват целесъобразно – така маркетинговият директор на концесионера на ски зоната Иван Обрейков обясни пред Нова телевизия намерението на компанията да строи втори кабинков лифт в планината. Концесионерът разясни това вчера и на среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Намерението предизвиква сериозно недоволство сред природозащитници – в четвъртък в над 10 града бяха организирани протести срещу застрояването в Пирин. В Банско пък протестираха с искане да се строи втората кабинка. 

Иван Обрейков покани протестиращите да отидат в града. Там по думите му „осем-девет хиляди души прекарват прекрасно, карат ски и не се интересуват от това, което се случва на жълтите павета, но чакат на опашка”. И заяви, че не е чул екологични аргументи от страна на протестиращите.

Той каза още, че целта на „Юлен” е да се вложат „доста пари“ и хората да си почиват целесъобразно, „не да чакат час и половина на опашки заедно с децата си“. 

„Някои искат да си почнат предизборната кампания”, обяви представителят на „Юлен”.  Той отрече компанията да е монополист като каза, че дружеството няма монопол над ски центровете Боровец, Пампорово и Добринище.

Адвокатът на компанията Петър Петров добави, че „Юлен” АД е вложил 76 млн. лева в Банско за изграждането на спортна инфраструктура. По думите му компанията плаща около 400 хил. лева концесионна такса на година.

Петров допълни, че от ски центъра нагоре „Юлен” има право да изгражда единствено спортно-техническа инфраструктура.

Иван Обрейков посочи, че вторият лифт ще е с дължина 5,8 км и и времето за изграждането му зависи за обжалванията, но самото строителство може да трае година и половина – две. Той коментира, че на около 35% от трасето на бъдещия втори лифт няма дървета, а поляни.

По отношение на презастрояването на Банско Петър Петров каза, че там са построени осем нови квартала в последните 10 години. 

Това става на парче и за тези парцели няма общинска инфраструктура и достъп до сградите. Сега според него общината се опитва да регулира тези квартали и да направи околовръстно шосе.

Обрейков заяви, че няма да се правят нови ски писти, а само и единствено втори лифт. Той допълни, че изграждането на спортни съоръжения на концесионната територия не е забранено.

Петър Петров добави, че в последните 15 години в България не е изградено нито едно ново ски съоръжения – писти, лифтове или влекове, докато в Европа има бум на този тип спорт.

„Юлен“ е българско юридическо лице, плаща данъците си в страната, каза адвокатът. По повод регистрирания в Кипър акционер "Маренго трейдинг лимитид" той заяви, че българските институции знаят кой е реалният собственик.
„Юлен“ осигурява 800 работни места, допълни Обрейков.

Припомняме, че строителството на втори лифт стана възможно с гласувано от управляващите в последните дни на 2017 г. решение за промяна на стария план за управление на Национален парк "Пирин". За парка е написан нов план за управление, но за него се водят в момента съдебни дела и още не е влязъл в сила. 

Наболелият казус с Банско и построяването на втори кабинков лифт бе тема и на разговори в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR. 

"Банско взриви страната. Имаме гигантско нарушение на закона от 2001 г. насам – навлизане в национален парк и разрушаването му. Намесват се финансови институции, които унищожават природата. Има престъпление и ние искаме да знаем кой е виновен", отбеляза директорът на Центъра за анализи и оценка на туризма доц. Румен Драганов. Според него министрите се гънат как да излязат от цялата ситуация, а казусът вероятно ще свърши с нечия оставка, която да изгърми като бушон. 

"Набедени еколози, които са на хранилка на конкурентни курорти на чужди държави, протестират срещу изграждането на втори кабинков лифт в Банско". Това мнение пък застъпи категорично вицепремиерът Валери Симеонов пред Bulgaria ON AIR.  Според него протестите на природозащитниците са платени от чужди държави, които имат интерес "да се провокира непрекъснато оспорване на нови инвестиционни проекти в България".

"Протестите имат чисто икономическа причина. Те са финансирани с външни средства. Нямам доказателства, защото не съм заснел фактурите, а и такива плащания не се извършват в България", коментира гостът в "България сутрин".

Валери Симеонов добави, че в протестите съвсем не на място участват и политически партии.  



"Колегите от "Да, България", ДСБ и БЗНС можеше да си спестят това участие - рано е още за избори. Такива не се задават, за да се започва кампания", настоя той и поясни, че изброените политически формации се обозначават с протестите в защита на парк "Пирин".

"Третата група са младите хора, които се увличат по лесно разбираеми и повърхностни лозунги", каза още вицепремиерът в студиото на Лора Инджова за участващите в протести.

"В концесионната територия няма вековни гори! Те са обособени в биорезервати, които са ясно обозначени", отсече Валери Симеонов и определи твърденията на природозащитниците като лъжливи и нелогични. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
ти явно си профила за темите по Банско :) за 3 години само по лифта си писал :).. незнаех че си имате класификация по опорки и по теми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
bonboniada
преди 6 години
Аз плана го разбрах и наистина ще се сложи ред по пистите така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още