IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой кой е в българското председателство на Съвета на ЕС

Politico прави разбор кой може да подкрепи или да провали работата на България в следващите шест месеца

13:24 | 08.01.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На 1 януари 2018 година България - един от най-новите и най-бедните членове на Европейския съюз, пое председателството на Съвета на ЕС, пише в свой коментар европейското издание Politico. Страната избра мотото "Съединението прави силата", но в нейния мандат ще се водят преговори за Brexit, както и за следващата финансова рамка на общността.

Четири са основните приоритети на председателството - Западните Балкани, единният цифров пазар, сигурността и стабилността, където проблемите са от политиката за бежанците до европейската отбранителна система.

"Ние искаме да бъдем Балканско председателство, защото познаваме региона много добре", коментира министърът по въпросите на европредседателството Лиляна Павлова. Тя ще бъде под прожекторите в следващите шест месеца, пише Politico и прави кратък анализ кои ще са главните действащи лица, или с други думи кой може да подкрепи или да провали работата на страната ни.

На първо място в анализа е премиерът Бойко Борисов. "Той може да се похвали с най-интересното CV на масата на европейските заседания", отчита изданието. Бившият бодигард не обича неформалните разговори, използва преводач и често си играе със смартфона си по време на срещите. Неговата позиция за Brexit, е че Европа не може да си позволи раздяла с Великобритания без сделка.

Сред най-популярните българи в Брюксел през 2017 г. беше комисарят Мария Габриел. Тя замести Кристалина Георгиева в Европейската комисия, поемайки цифровия пазар. Габриел е не само лицето на България в ЕК, но има и силна роля в Европейската народна партия (ЕНП). България може да бъде изправена пред неудобни въпроси за корупцията и управляващата коалиция и като бивш зам.-председател на парламентарната група на ЕНП и съпруга на Франсоа Габриел, един от лидерите в партията, Мария Габриел има добри позиции да държи под контрол повдигането на темата.

Българското председателство има още опори в Брюксел. Сред тях е евродепутатът Ева Майдел, посочена от Politico като представител на новата вълна космополитни българи, както и постоянният представител на страната в ЕС Димитър Цанчев и зам.-говорителят на ЕК Мина Андреева.

Обратно в България, безспорно работата по европредседателството ще се изнесе основно от ресорния министър Лиляна Павлова. Пред Politico тя споделя, че най-използваните думи в речника й в последните месеци са "обединение" и "компромис". "Искаме общи решения, независимо дали става дума за контрола по границите или отбранителния съюз", коментира тя.

Немалка роля в очите на Европа ще има и вицепремиерът Валери Симеонов. През октомври 2017 г. той беше признат за виновен за използване на реч на омразата в реч пред Народното събрание. "Ако някой затрудни българското правителство по време на председателството, то това е Симеонов", твърди Politico.

Президентът Румен Радев също е ключова фигура. Бившият командир на военновъздушните сили беше сочен като кандидат на Русия в изборите в края на 2016 г. Още в първите месеци на своя мандат обаче той изненадващо се отдалечи от своите поддръжници от БСП. В началото на 2018 г. той наложи вето на дългоочаквания антикорупционен закон. 

Политическите партии имат избор в месеците на ротационното председателство на Съвета на ЕС - или да играят заедно в защита на национлните интереси, или да използват ЕС, за да натрупат политически дивидент у дома си. Затова и погледите на Европа са насочени и към действията на лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който също може да окаже влияние - в една или друга насока, върху политиките на България в следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
На което оптимистите ше отговорят : "Мое да сме у последнио вагон у коридора на втора класа , ама барем сме у трено !" ... па накъде пътува влака е съвсем без значение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Dimat
преди 6 години
Хайде стига сме се напъвали с един *** технически въпрос!*** технически въпрос,който е това "председателство",чието предназначение е ,така наречената "България",чрез своя "политически елит"(обикновен дежурен по клас),да изиграе ролята си на проводник на електрическия ток,между Генератора и консуматорите на същия!Само един проводник - ако е недобър,или даже "калпав"(по оценка на Генератора),той просто изгаря и се заменя с нов,а ако не е,провежда по най-бързия и безболезен начин на тока,до консуматора!Толкова!Хайде стига сме се напъвали - с него,или без него,престижното последно място във всякакви класации,ОТРЕДЕНО НИ ОТ "ВЕЛИКИТЕ СИЛИ",НЯМА ДА НИ МЪРДА!Хайде,спрете и си починете от голямото напъване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Ако на теб еврото ти влияе вредно заради някакви хипотетични грешки, просто ми подари всичките си евра. На мен не ми пука от твоите грешки и да знаеш хич не ми влияе вредно, даже напротив. Много ми е полезно за личните планове. А ти продължавай да се занимаваш с грешките и вредите напук на това колко много хора, компании и общества около теб продължават да печелят и просперират въпреки личните ти убеждения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Да подадем топката на други само и само да не е у нас , тъй ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
Целите на европредседателството ни са да го предадем на следващите европредседатели с възможно най-малко излагации. Не смяташ ли, че това са достойни цели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 15
Иван Митев
преди 6 години
Българското председателство на Съвета на Европейския съюз наследи голяма грешкаПри липсата на защита срещу вредното влияние от еврото ситуацията е изяснена. По време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, колкото е по-голям икономическия растеж толкова ще е по-голям провалът на българското правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Щото не са политкоректни и шайката дето ни води към светли бъднини мое да си ритне коматчето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
Perun
преди 6 години
И какви са целите на европредседателството ни? Някакви илюзорни и утопични ...А защо не се повдигне въпроса за подобряването на стандарта на живот? За по-високи доходи? За достойни пенсии с които да може човек да живее?Защо ги няма тези въпроси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
...кмета , кметицата , попа и Бандита дето иска да го уважават като премиер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
Напрао като в "Селската баня"...мила родна картинка ...кмета , кметицата , попа... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още