IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България съди ЕК заради казуси в земеделието и за горивните инсталации

Решение на Брюксел орязва разходи за 11,6 млн. евро в земеделието. Страната ни реши да подкрепи Полша в делото за новите норми за въглищни инсталации

17:05 | 10.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България ще сезира Общия съд на Европейския съюз заради решение на Европейската комисия, което изключва от еврофинансиране разходи за земеделие и ще подкрепи Полша в делото срещу новите екологични лимити по отношение на големите горивни инсталации. Позициите са били одобрени по време на заседанието на Министерския съвет днес, съобщават от правителствената пресслужба. 

По делото, свързано със земеделието, правителството е приело позиция, с която да се оспорва решение за изпълнение (ЕС) 2017/2014 на Европейската комисия от 8 ноември 2017 г.

Според българските власти при определянето на финансовата корекция ЕК е нарушила секторното законодателство за финансирането на селските райони, насоките за определяне на финансови корекции и правните принципи. Основен мотив на българските власти са неясните критерии и насоки на ЕК за обхвата на контрол.

България иска Съда да отмени решението в части от него, в които се изключват от еврофинансиране разходи за 11,6 млн. евро. Страната ни настоява и Европейската комисия да заплати съдебните разноски. 

С отделно решение министрите гласуваха България да подкрепи Полша в искането й за отмяна решението на Европейската комисия от 31 юли 2017 г. за най-добри налични техники за големите горивни инсталации.  Съдът по Общи въпроси на ЕС образува дело Т-699/17 по жалба на Полша срещу ЕК. 

В позицията на страната ни се отбелязва, че приетите стойности за нива на вредни емисии са амбициозни и нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации.

С приетото от Комисията тази година решение се завишават в значителна степен изискванията към топлоелектрическите централи по отношение на емисионните нива на вредни вещества в атмосферата.

Прилагането му у нас би наложило инвестирането на значителни финансови средства от топлоелектрическите централи, които произвеждат над 40 на сто от електроенергията в България, припомнят от МС. 

България работи паралелно и за постигане на дерогация за големите централи. Четирите ТЕЦ-а в Маришкия басейн имат общ консултант, който анализира ситуацията. 

"Ще положим всички усилия за защита на въгледобивните предприятия и големите горивни инсталации", коментира енергийният министър Теменужка Петкова след края на заседанието на МС, цитирана от пресцентъра на ведомството. Тя допълни, че има политически консенсус по казуса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Екипа на Инвестора , непременно пишете кат спечелим делото ... яко напиване ше падне ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още