IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amundi: Световната икономика е в процес на синхронизирано възстановяване

Рецесия в САЩ и „твърдо приземяване“ в Китай е малко вероятно да се случат между 2018 г. и 2019 г., коментират от дружеството за управление на активи

14:43 | 11.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В момента световната икономика изживява феноменален процес на синхронизирано възстановяване, който води до по-висок ръст от очаквания. Това обобщение направи Дидие Боровски, Ръководител Макроикономически проучвания в Amundi, цитиран в прессъобщение от компанията за управление на активи. Той присъства на специално събитие за клиенти на групата в България. Боровски обясни, че обичайно подобен икономически ръст, като този в момента върви заедно с инфлация, но на този етап от икономическия цикъл се наблюдава слаба връзка между двата основни икономически показателя. „Има структурно забавяне на инфлацията поради голямото предлагане на стоки и услуги“, обясни Боровски. (Интервю на Investor.bg с него очаквайте в следващите дни).

Експертите на Amundi са разработили основен сценарий (вероятността той да се реализира е 75%, според анализите на компанията) за тази година, според който ръстът на БВП ще продължи със същите темпове. „Очакваме, че световната икономика и световната търговия ще нарастват без значителен инфлационен натиск. Колкото по-синхронизиран е този ръст, толкова по-силна и устойчива ще бъде световната икономика. На този етап от икономическия цикъл виждаме слаба връзка между ръст и инфлация. Има структурно забавяне на инфлацията поради голямото предлагане на стоки и услуги“, се посочва още прессъобшението.

Според анализаторите на компанията инфлацията в промишленото производство е постоянно ниска и продължава да намалява поради голямата световна конкуренция. По-бавното покачване на инфлацията се дължи на фактори като глобализацията, иновациите, по-слабите профсъюзи и растящата гъвкавост на пазара на труда. Логично е, че необичайната комбинация от силен икономически ръст и слаба инфлация е изненада също и за централните банки, коментират от Amundi.

Централните банки са в необичайна ситуация

Според компанията, от една страна ниските лихвени проценти създават добри условия за коригиране на дисбалансите, като намаляване на държавния дълг и преминаването към неговата дългосрочна устойчивост. А данъчните и структурните реформи биха допринесли за устойчив растеж.



От друга страна обаче, тази политика може да доведе до кризисни ситуации (балонни цени на активите) в момент, когато глобалният дълг достига исторически върхове, коментират експертите. Ето защо централните банки са в трудна ситуация, изискваща да се избягва прекалено бързото затягане. Според Amundi най-големият глобален риск би бил провал в монетарната и фискална политика. По отношение на често цитираните рискови фактори те са на мнение, че рецесия в САЩ и „твърдо приземяване“ в Китай е малко вероятно да се случи между 2018 и 2019 г.

САЩ

Икономическото възстановяване е в своя пик, но няма индикации за рецесия. Този икономически цикъл продължава вече почти девет години, като потенциалният ръст за 2018 г. и 2019 г. се оценява на 2%. Според експертите е трудно да се определи положително въздействие на данъчните реформи върху БВП в краткосрочен и дългосрочен план.

Затова те оценяват въздействието върху ръста от 0,1% (в случай на нисък мултиплициращ ефект) до 0,5% (при висок мултипликациращ ефект). Ако световната икономика продължи своя възход до средата на средата на 2019 г., то това би била най-дългата експанзия от 1857 г. насам, коментират от  Amundi.

Ренесанс за еврозоната 

Според информацията на компанията възстановяване се забелязва във всички държави и във всички компоненти на БВП. „Благодарение на стабилната парична политика и кредитните условия, очакваме ръстът да продължи и през следващите няколко години. Най-значимият напредък може да бъде постигнат когато се осъществяват реформи на равнище ЕС и същевременно на национално равнище, където са налице повечето макроикономически дисбаланси.

Въпреки че някои местни рискове се запазват, политическата стабилност се подобри и несигурността в ЕС намаля. Европейските граждани са по-оптимистични за ЕС и еврото като единна валута. Очакваме силен ангажимент от страна на правителствата в еврозоната да продължат реформите и да се укрепи съвместният европейски проект. Ето защо вярваме в своеобразен "Ренесанс" за Европа“, обясняват анализаторите, цитирани в прессъобщението. 

Moнетарна Политика

От Amundi очакват Фед да повиши основният лихвен процент два пъти през 2018 г,. Ако растежът, подкрепян от данъчната реформа, e стабилен, Федералният резерв може да добави едно или две допълнителни покачвания. 

Инфлацията ще бъде съчетана с растеж. Така през следващите четири години Федералният резерв ще намали натрупаните активи по баланса си. С новия председател на Фед - Джером Пауъл, виждането ни не се променя, коментират анализаторите.

Според тях последните изказвания на ЕЦБ са изяснили стратегията за монетарната политика. Програмата за закупуване на активи в размер на 60 млрд. евро продължи до края на 2017 г. През януари 2018 обемът ще бъде намален до 30 млрд. евро и ще продължи до септември 2018 г. Според данните не се очаква до края на 2018 г. увеличение на лихвените нива.

Инвестиции - очаквана доходност по класове активи

За еврозоната от Amundi очакват паричният пазар да донесе доходност от 0.8% годишно. Според тях инфлацията трудно ще достигне до нормални стойности и има доза несигурност по отношение на дългосрочния растеж.

Експертите на компанията очакват инфлация от 1.7% в еврозоната и 2% до САЩ.

„Oчакваме също 10-годишните американски облигации да са на нива близки до 2.6%, докато в Европа очакваме средната доходност по 10-годишните облигации да бъде около 1.2% годишно. Прогнозираме доходността на корпоративните облигации както в еврозоната, така и в САЩ, да остане ниска поради ниския риск и много тесните спредове. Очакваме американските облигации с инвестиционен рейтинг да дадат имат доходност близка до средната в исторически план, а в Еврозоната доходността по същият клас облигации би била близка до ниските си стойности в исторически план“, обясняват анализаторите.

Според тях ще има покачване на стойността на акциите в еврозоната поради очакваното подобрение на корпоративните печалби. Акциите в САЩ пък ще се доближават до исторически високи нива на оценка и са по-малко привлекателни. 

Очаквайте интервю на Investor.bg с Дидие Боровски през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Todor Sabev
преди 6 години
Относно синхронизирането, всъщност е точно обратното има разминаване между DJI и DAX. Индекса DAX не може да направи нов връх вече трети месец. Използвах същата думичка в анализа ,,Дивергенция при индексите,, в темата DAX в блога на инвестор от 03. 01. 2018.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Todor Sabev
преди 6 години
И пътя в обратна посока също ще е синхронизиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още