IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълна от протести заля София

"За" и "против" строителство в парк "Пирин" събра хиляди души в центъра на столицата. 100-те млн. лева за МВР не спря протеста на полицаите

21:23 | 11.01.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Хиляди протестиращи в София изказаха своите искания, докато официалните лица от Европа и българските институции дадоха старта на председателството на Съвета на ЕС в Народния театър "Иван Вазов".

В центъра на столицата, почти от едно и също място тръгнах два протеста - в подкрепа на разширяването на ски зоната "Банско" и на еколози против нея.

Протестиращите срещу разширяването на ски зоната поискаха "коректен договор" с ясни праметри за концесията, предава БНР. Протестиращите настояват и за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Те настояват и правителството да отмени взетото решение в края миналата година, с което се разрешава строителството на 48% от територията на парк Пирин, допълва БНТ. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече признават, че наистина става въпрос за 48% от територията, но на 45% ще бъде разрешено само нови водохващания, а изграждането на нови ски съоръжения и писти ще бъдат разрешени само на 2% от територията на парка.

По същото време се провежда и протест под надслов „Аз искам да карам ски в България“, организиран от сдружение "Бъдеще за Банско", съобщава Агенция "Фокус".

В шествието в защита на зимния туризъм и втори лифт се включи кметът на Банско Георги Икономов и вицепремиерът Валери Симеонов, допълва bTV. Привържениците на строителството в Пирин пристигнаха по-рано през деня с автобуси. Те са от цяла Югозападна България и шествието им се провежда под наслов „Искам да карам ски в България”.

Протестиращите в подкрепа на разширяването на ски зоната "Банско" за първи път излизат в София.

Протести в защита на "Пирин" имаше и в други градове, посочва още БТА. Над триста жители на Пловдив се събраха на площад "Съединение" и протестираха в защита на парка, посочвайки, че не са съгласни с решението, което правителството взе на 28 декември 2017 година.

Много природозащитници се събраха и във Варна, допълва bTV.

Обещаните 100 млн. лева не спря работещите в МВР да протестират по пътя на кортежите на специалните гости. Утре ще стане ясно дали синдикатите ще отменят планираните всекидневни протести.

По-рано днес в София имаше и протести срещу "произвола на частните съдебни изпълнители", срещу ниските пенсии и шествие в подкрепа на "Истанбулската конвенция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
zepter
преди 6 години
100 млн. ги клротнаха добре ако не друго.А другите са се вхванали за тази кабинка все едно ще се строи нов град - Пирин. Малко тууу мъч за един лифт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
" ...свободния достъп до красивото и принадлежащо на всички българи Софийско поле, за свободно къмпингуване и бивакуване."Е тогаз ше видиш колко "свободни българи" ше додат с каруците ... и ше настъпи такъв празник ...шарен , шарен ! : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
По правилно ше бъде да напишеш : " Дайте да изметете ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Дайте да изметем всички корумпирани продажни коппелета от българската политическа сцена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
comet
преди 6 години
https://***.facebook.com/iliyanp/videos/10215119660886467/?acontext=%7B%22ref%22%3A29%2C%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22notifications_tab%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22surface%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A[]%7D%2C%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22multi_join_nearby%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22surface%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A[]%7D]%22%2C%22has_source%22%3Atrue%7D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Jay Gould
преди 6 години
Винаги съм бил за спиране на строителството в София, събаряне на грозните панелни и бетонни заводи, хотели и кооперации и свободния достъп до красивото и принадлежащо на всички българи Софийско поле, за свободно къмпингуване и бивакуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още