IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще финансира допълнително промоциите на храни по света

За целта ще бъдат предоставени 169 млн. евро

22:40 | 12.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Допълнително финансиране в размер на 169 млн. евро за популяризиране на селскостопанските продукти от ЕС по света ще предостави Европейската комисия. Това са с 27 млн. евро повече в сравнение с 2017 г., когато бюджетът за тази цел е бил 142 млн. евро.

Брюксел очаква предложения за програми за популяризиране на европейските селскостопански продукти по света и в рамките на ЕС, съобщи Комисията.

Две трети от средствата са заделени за популяризиране в държави извън ЕС, по-специално в страните с голям потенциал за нарастване на износа от Европа. Това са Канада, Япония, Китай, Мексико и Колумбия.

При програмите в рамките на ЕС вниманието следва да е съсредоточено върху информиране на потребителите за различните схеми и етикети на ЕС за качество, като например тези за географските означения или за биопродуктите.

Секторното финансиране ще бъде за програми, с които се насърчава устойчивото развъждане, включително на овце и кози. Заделени са и финансови средства за кампании в подкрепа на здравословното хранене и консумацията на плодове и зеленчуци. 

„ЕС е най-големият търговец на продукти на хранително-вкусовата промишленост в света и е мястото с най-високо качество на храните в световен мащаб“, коментира комисарят по земеделието Фил Хоган.

Право да кандидатстват имат търговски организации и организации на производители, както и органи от хранително-вкусовия сектор, отговарящи за дейностите по популяризиране. Програмите може да се реализират в рамките на една държава или да са многонационални.

Предложенията се подават до 12 април 2018 г. чрез специален портал. Комисията и през есента ще обяви изпълнителите.

CHAFEA (Изпълнителната агенция на ЕС за потребителите, здравеопазването, селското стопанство и храните) ще помага на кандидатите да подадат успешно предложенията си. Повече информация ще бъде предоставена по време на поредица от информационни дни в целия ЕС.

Първият информационен ден ще е в Брюксел на 31 януари, като в него могат да участват евентуални изпълнители на проекти, рекламни агенции и национални органи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още