IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MoneyGram подписа договор за тестове със стартъпа Ripple

Три от петте най-големи компании за трансфер на пари ще започнат да използват мрежата на рипъл през тази година

16:44 | 12.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за парични преводи MoneyGram е сключила договор със стартъпа Ripple за провеждане на тестове в платежната си мрежа с цел намаляване на разходите за превод и оптимизиране на времето, необходимо за трансакциите, съобщава The Wall Street Journal. Говорителят на MoneyGram обясни, че тестовете се свеждат само до вътрешни процеси на компанията и няма да участват реални клиентски средства.

Ripple разработва софтуер, базиран на концепцията, която стои и зад дигиталната валута биткойн. Софтуерът на Ripple има за цел да изгради мрежи за банки и финансови институции, които да позволяват по-бърза и по-евтина междубанкова търговия и сетълмънт.

Към момента клиенти на Ripple са над 100 банки, сред които UBS Group, Banco Santanderи аржентиската Banco Bilbao, но компанията има и подписани договори за парични преводи като този с MoneyGram. Главният изпълнителен директор на Ripple  Брад Гарлингхаус каза по-рано този месец, че три от петте най-големи компании за трансфер на пари ще започнат да използват мрежата на рипъл през тази година.

MoneyGram, с 350 000 агенти по целия свят, е втората по големина компания за парични преводи по обща номинална стойност на паричните трансфери, следвана от Western Union. През 2017 г. MoneyGram сключи сделка за продажбата си на китайския финансов гигант Ant Financial Services Group, част от Alibaba, но сделката се провали, след като не успя да получи одобрението на американските власти.

Разходите за превод варират между различните компании и различните страни, но често могат да бъдат доста високи. Например цената за изпращане на 200 долара от банка в САЩ до банка в Бразилия чрез MoneyGram може да достигне до 9% от сумата, или в случая 18 долара.

За момента само базираната в Мексико компания Cuallix е подписала договор за използване на рипъл за трансгранични транскации. 

Всичко за криптовалутите четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Colossus
преди 6 години
''аржентиската Banco Bilbao'' ???? Аржентинска ли е ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още