IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджанската Socar проявява интерес към газопреносната мрежа на България

Азербайджан ни предлага своя опит и добри практики в газификацията, стана ясно след визита на Бойко Борисов в Баку

18:22 | 15.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Азербайджанската държавна компания Socar проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку, пишат от правителствената пресслужба.

Socar и "Булгартрансгаз" дискутираха през лятото и варианти за доставки на газ за газовия хъб "Балкан". 

Компанията участваше и в процедурата за приватизация на гръцката газопреносна компания Desfa, но преговорите пропаднаха. Азербайджанската компания даваше 400 млн. евро за 66% от гръцкия мрежов оператор, но се отказа, след като Брюксел поиска да се откаже от мажоритарния дял в Desfa.

По време на срещата си с Алиев българският премиер е отбелязал, че само 3% от територията на България е газифицирана.

„В същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, е коментирал Борисов.

93% от територията на Азербайджан е газифицирана и страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия, е заявил от своя страна азербайджанският президент. Алиев е предложил страната му да даде своя опит и добрите си практики и в България по отношение на газификацията.

След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България, допълват още от Министерския съвет.

Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа. По този път България ще получава газ от Каспийско море – находището „Шах Дениз“ II.

„Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция“, отчете още премиерът на срещата си в Баку.

Борисов и Алиев обсъдиха и важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Директната авиолиния София-Баку, която утре ще бъде открита официално, беше договорена през 2015 година, когато Алиев беше на посещение у нас.

Новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения. 

Още от атмосферата на посещението на българската делегация в Баку можете да видите в галерията от нашия специален пратеник Олег Попов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още