IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

32 сделки с фондовете за Румъния, Полша, Гърция и Чехия за час търговия

Ще листваме фондовете във Франкфурт и Лондон, заяви Лъчезар Димов, главен директор "Инвестиции" в Експат Асет Мениджмънт

11:34 | 17.01.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;<em>Снимка: Експат Асет Мениджмънт</em></p>

 Снимка: Експат Асет Мениджмънт

32 сделки с новите фондове на "Експат Асет Мениджмънт" ЕAД, покриващи основните индекси в Румъния, Полша, Чехия и Гърция, се сключиха в първия час на борсовата търговия днес.

В първия час на борсовата търговия днес (до 11:00) най-голям интерес имаше към Expat фонда за Румъния с оборот от 18 320 евро, следван от този за Чехия с 10 950 евро, този за Полша с 9 900 евро и за Гърция с 6 656 евро.

По брой сделки лидер е фондът за Полша с 11 сделки, следва този за Румъния с 8, за Чехия - със 7 и за Гърция с 4 сделки.

„Целта ни е да осигурим лесен достъп на инвеститорите до пазарите в тези четири страни, като с предстоящото листване на фондове за още 6 страни от ЦИЕ фондовете ще достигнат 11“, заяви по време на церемонията по старта на търговията в БФБ-София Лъчезар Димов, главен директор "Инвестиции" в "Експат Асет Мениджмънт" ЕАД.

Новите 6 фонда вече са лицензирани от КФН, като те ще покриват Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония.

„Смятаме да превърнем София в регионален център на ETF индустрията, като планираме листване на фондовете във Франкфурт, където фондът върху SOFIX се търгува и пътят е проправен. Планираме да листваме фондовете и в Лондон, който ще остане глобален лидер за търговия с активи от развиващите се пазари, дори и след Brexit”, заяви още Димов. Той благодари на регулатора и на БФБ – София за сериозната работа около тези фондове през последните месеци.

В дългосрочен план се обмисля и създаване на ETF-и върху индексите на Турция и Русия.

Фондовете са насочени към всички типове инвеститори и усилията ще са фокусирани и върху пенсионни фондове и други институционални инвеститори, както и върху индивидуалните инвеститори и върху чуждестранните инвеститори, поясни от своя страна Никола Веселинов, оперативен директор в "Експат Асет Мениджмънт".

Още във вторник имаше нови записвания на дялове в 4-те фонда, като дяловете на инструментите за Румъния, Полша и Чехия се увеличиха от 60 150 на 80 000 дяла, а за Гърция - от 60 150 на 90 000 дяла.

Следваща стъпка ще бъде регистрацията на всички ETF инструменти на Експат на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Фондът на Експат, следващ българския индекс SOFIX, Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, вече се търгува на германската борса, а крослистингът ще създаде липсващата връзка между Българска фондова борса – София и глобалните пазари и международните инвеститори.

Свързани компании:

БТФ Expat Czech PX UCITS ETF(CZX)

БТФ Expat Greece ASE UCITS ETF(GRX)

БТФ Expat Poland WIG20 UCITS ETF(PLX)

Expat Romania BET UCITS ETF(ROX)

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 12
redcretin
преди 6 години
Кога ще листвате бре, вие първия още не можете да го листнете толкова години вече ;)Палячовци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още