IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании са лидерите в сектора на иновациите през 2018 г.

Apple, Google и Microsoft са тазгодишните първенци в класацията за предприемчиви компании на Boston consulting group

13:43 | 18.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Технологичните дигитални фирми доминират и през тази година класацията на американската консултантска фирма Boston Consulting Group (BCG) за най-иновативни компании на 2018 г. Първите десет места в класацията принадлежат на технологични гиганти, като с най-добро представяне са Apple, Google и Microsoft, които са на първите три места.

В същото време 11 от всички 50 компании, включени в класацията - седем от които в челната десетка, са родени в дигиталния сектор, което ги прави и дигитални иноватори по дефиниция, посочват от BCG. Почти всички останали компании са включили дигитални технологии в програмите си за иновации, като тенденцията се разпростира сред представителите на различни бизнеси, допълва още консултантската фирма.

При изготвянето на своята годишна класация експертите на BCG анкетират близо 1000 мениджъри за това коя компания според тях е най-иновативна, както и как оценяват представянето на собствените си компании.

По отношение на дигиталните иновации докладът разкрива особена тенденция, а именно разделение между лидерите и изоставащите в сектора. Според 79% от определящите себе си като силни иноватори те са успели да дигитализират процеса на иновации по желан от тях начин, докато по-бавно напредващите посочват дял от 29%. 

Над една трета от участниците в проучването заявяват, че дигитализирането на процеса не им върши много работа. Това според BCG е знак, че те не са открили начин да се възползват от новите възможности.

От фирмата посочват, че по върховете на тазгодишната класация се наблюдават малко промени в сравнение с 2017 г. В челната десетка тази година влизат две нови изцяло дигитални попълнения – Alibaba Group, която за първи път е и в ТОП 50, както и Uber. В ТОП 20 дебютант е и Tencet, а Airbnb, SpaceX, Cisco Systems, Orange и Mariott се издигат нагоре.

По отношение на регионалното разпределение Северна Америка да остава лидер с 27 компании, но позициите си засилва и Европа. През тази година 16 компании от Стария континент намират място в списъка, което е ръст в сравнение с 10 през 2016 г. Но в челните позиции Европа продължава да изостава. Ако през 2017 г. четири германски компании (най-силната европейска икономика, б.ред.) намират място сред първите 20 фирми, то в тазгодишната класация в ТОП 20 няма нито един представител на федералната република.  

Присъствието си разширяват туристическият и транспортният сектор.

В същото време от BCG посочват, че от 2014 г. насам само четири вида иновации – всички от които свързани с дигитализацията, са увеличили важността си и все повече компании се насочват към тях. Това са анализирането на големи масиви данни, по-бързото включване на нови технологии, продуктите за мобилни телефони и дигиталният дизайн.

Анализирането на данни се издига от осмо по важност до трето, като заедно с новите продукти е най-търсеният вид иновации. Над половината участници в анкетата са посочили, че използват анализа на данни за различни цели, свързани с иновациите.

Кои са най-иновативните компании в света според BCG вижте в галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още