IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Саудитска Арабия не се страхуват от шистовата революция на САЩ

Потреблението на петрол ще расте до 120 млн. барела на ден, каза министърът на енергетиката на Саудитска Арабия на форума в Давос

09:24 | 25.01.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтрес</em></p>

Снимка: Архив Ройтрес

Потреблението на петрол ще продължи да расте и след 25 години ще бъде 120 млн. барела на ден, или с 20 млн. барела на ден повече. Тази прогноза направиха участниците в дискусията за бъдещето на енергетиката в рамките на Световния икономически форум в Давос.

В нея участваха руският министър на енергетиката и неговият саудитски колега Халид ал-Фалих, водещи фигури в ОПЕК+. От думите им по време на форума стана ясно, че двамата не се притесняват от шистовата революция в САЩ.

"Търсенето на шистов петрол е едва 5,7 млн. барела дневно", коментира Новак, цитиран от пресцентъра на руското енергийно министерство.

В САЩ пък нямат и амбициите да изземват дял от петролния пазар от двете "суперсили" - Русия и Саудитска Арабия. По време на дискусията в Давос американският министър на енергетиката Рик Пери коментира, че шистовият бум в страната му ще бъде "абсорбиран" от увеличеното търсене в момента, допълва Ройтерс.

Добивът на шистов газ и петрол се активизира с покачването на цената на петрола на световните пазари в последните месеци. Прогнозата е, че добивът на шистов петрол в САЩ ще се повиши с 1 млн. барела на ден до рекордните 10 млн. барела на ден.

Поскъпването на петрола е следствие от споразумението в ОПЕК+ за ограничаване на добива. Оценката на участниците в Давос е, че в момента търсенето на петрол е по-голямо от предлагането и това е причината за повишаването на цените. А притеснението на руския министър Александър Новак е, че цената на петрола се повишава твърде бързо. Търсенето също расте и старите находища започват да се изчерпват, предупреди той по време на дискусията.

По време на Световния икономически форум Новак и Халид ал-Фалих са договорили доставки на втечнен природен газ от Русия в Саудитска Арабия, допълва ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Прочее, emilioner, знаеш ли, кои основни умения отличават Интелекта от системите за събиране и обработка на информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Ха! СА имат кон в енционален /евтин/ нефт, колкото щатите -шистов+рашките-обикновен, взети заедно а Рашата-шистов, колкото СА и Щатите заедно. Май, най-много, рашки и чаршафи се шашкат, да не се срине тоталното търсене, налэ. Както и кой ще печата хартийките, с които ще им го изкупуват. Не видях, само, някой да се замисли с какво ще се замени безценният химически ресурс, който така щедро, се изгаря. Те за това престъпление с/у Човечеството, би трябвало всички да са загрижени...което не се наблюдава. Светът наистина е обезумял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
ДА, изобщо не звучиш вече като тийнейджър ! :):):) 100 Айнщайна са малко, тури минимум 1000 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
emilioner
преди 6 години
Ще дам малко уточнение да не звуча като някакъв тийнейджър.Представете си Айнщайн Нютюн Архимед Питагор Микеланджело Ератостен Лайбниц и още стотина тавкиз събрали се заедно когато са на върха на своите интелектуални възможности, и започват да обсъждат помежду си идеите си само че ускорено по 100пъти по-бързо отколкото човешкия мозък може да мисли и без да забравят и без да се уморяват,е това е приблизително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
emilioner
преди 6 години
до 20 години вече ще има работещ Изкуствен Интелкт той па ще реши енергийния проблем и здравния такъв това е толкова ясно че просто не знам какви са тия статии и мнения УУУУУЖАС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
Правилното заглавие трябваше да бъде:"Русия и Саудитска Арабия ЗАЯВЯВАТ, че не се притесняват от шистовата революция в САЩ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Ако "революция" наричате отравянето на земята с химикали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още