IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината в Стара Загора стартира интелигентен градски транспорт

Изпълнителят на проекта "Телелинк" предвижда нови придобивания, но същевременно преговаря и с инвеститори

14:19 | 25.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Борда на директорите на &quot;Телелинк&quot; Любомир Минчев.&nbsp;<em>Снимка: Телелинк</em></p>

Председателят на Борда на директорите на "Телелинк" Любомир Минчев. Снимка: Телелинк

"Телелинк" ще изгражда интелигентна система за градски транспорт в Стара Загора. Това обяви собственикът и председател на Борда на директорите Любомир Минчев по време на пресконференция в четвъртък.

По думите му работата на компанията в града ще е свързана с видеонаблюдение на кръстовищата и електронни билети. Вече са монтирани и електронни табла за градски транспорт, като се предвижда всички тези елементи да бъдат интегрирани в една обща система.

Договорът, който е подписан през декември, е за срок от 30 месеца, но от "Телелинк" предвиждат системата да бъде пусната в употреба частично още до края на тази година. 

По думите на Минчев подобен „умен“ градски транспорт генерира с до между 10 и 20 процента по-висока събираемост на средства благодарение на електронните валидатори, които намаляват възможността за пропуски в отчитането на пътниците.

Един от другите големи проекти, върху които работи компанията, е в София. По него "Телелинк" ще си сътрудничи с южнокорейски компании, като за целта вече е сформиран консорциум с участието на градските власти в Сеул, LG и Microsoft.

Според Минчев в момента в столицата вече има осъществени проекти на някои кръстовища, но е необходимо включването на повече обекти, за да се оптимизира ефектът от облекчаването на трафика.

„Въпросът не е дали, а кога ще станат умни градовете“, заяви той.

Целта на "Телелинк" е да създава решения, които не са приложими само за България, а и за подобни на нейните градове, посочи още изпълнителният директор. 

От компанията заявиха, че към момента приходите ѝ са приблизително по равно разделени между бизнесите ѝ в България и в чужбина, като се цели допълнителна диверсификация на доходите.

По време на пресконференцията Минчев коментира и преструктурирането на "Телелинк", под чиято шапка вече има десет компании. По думите му се предвиждат придобивания, като в същото време се водят и преговори с потенциални инвеститори, някои от които „сериозни“.

Едно от последните придобивания на "Телелинк" е от края на миналата година и е на румънска компания, работеща в сферата на обществения градски транспорт. Според изпълнителния директор именно този сектор ще е един от фокусите на компанията, където тя има намерение да инвестира по-усилено.

По думите му едни от най-големите нужди във връзка със създаването на т. нар. умни градове са именно тези на публичния транспорт, което важи не само за България, но и за света. Едва след това идват въпросите за сигурността и взаимодействието на гражданите и бизнеса с властите.

Сред другите области, в които компанията засилва дейността си, е и тази за подготовката на кадри. В тази връзка от "Телелинк" посочиха, че от няколко години работят интензивно с две училища, където се провеждат занимания от вида ЗИП и СИП, предлагат се възможности за стаж и други. Работа се провежда и с 3-4 университета, с които се осъществяват различни програми за обучение.

„Като група виждаме, че най-голямата нужда, която продължава да расте през последните десет години, е на добри (кадри, б.ред.)" посочи още Минчев. Според него обаче тази тенденцията не е валидна само за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
beinsa
преди 6 години
Хубава новина!Стара Загора се развива много добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още