IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов в Давос: Западните Балкани вече са тема от изключително високо ниво

На форума премиерът представи и останалите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС

20:42 | 25.01.18 г. 1
<p>
	Премиерът Бойко Борисов и директорът на МВФ Кристин Лагард разговаряха по време на на Световния икономически форум в Давос. <em>Снимка: МС</em></p>

Премиерът Бойко Борисов и директорът на МВФ Кристин Лагард разговаряха по време на на Световния икономически форум в Давос. Снимка: МС

Западните Балкани вече са тема от изключително високо ниво, интересът на страните е много голям. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти на Световния икономически форум в Давос. Той подчерта, че регионът ни има рядък шанс да формира модел, от който другите държави да се поучат.

При участието си в дискусия в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос министър-председателят постави фокус върху Западните Балкани и необходимостта международната общност да подкрепи развитието на страните от региона, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Премиерът припомни преживените от Европа войни, катастрофи и превратности, но посочи, че все още не са преодолени последиците, резултат от конфликта през 90-те години на миналия век в западната част на Балканите.

„Има една несправедливост, която Европа трябва да поправи – Западните Балкани. Тези страни правят необходимото и всичко, което е по-силите им, за да отговорят на изискванията към тях, и ние – техните съседи, партньори, държавите от ЕС, също трябва да направим необходимото, за да придвижим процеса на интеграцията им”, каза българският министър-председател. 

Той повтори тезата си, че сега – докато страните от региона се подготвят за членството си в НАТО и ЕС, е най-подходящият момент да бъдат подкрепени за развитие на инфраструктурата – транспортна, комуникационна, енергийна, екологична – такава, с каквато ще бъдат най-полезни и за себе си, и за останалата част от Европа.

На форума Борисов представи и останалите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС – бъдещето на Европа и младите хора, сигурност и стабилност в силна и единна Европа, цифрова икономика и умения на бъдещето.

Премиерът Бойко Борисов и управляващият директор на МВФ Кристин Лагард коментираха доброто сътрудничество между правителството и Фонда, както и отличните макроикономически показатели на страната ни. Последната мисия на МВФ излезе с положителни заключения за държавните финанси, финансовия сектор и надзора на банките.

С бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери Бойко Борисов обсъди ситуацията на Балканите и желанието на България по време на своето председателство на Съвета на ЕС да фокусира вниманието на международната общност върху евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани.

В рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос министър-председателят разговаря в неформална обстановка с премиера на Естония Юрий Ратас, с президентите на Литва и на Косово Далия Грибаускайте и Хашим Тачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Сами ако не си придадем важност, няма кой :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още