IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арабска компания поема контрола върху "Юрий Гагарин"

Производителят на филтри за цигари вече не е част от "Булгартабак холдинг"

14:58 | 26.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производителят на опаковки и етикети за цигарената, хранителната и козметичната индустрия „Юрий Гагарин“ е с нов собственик, след като "Булгартабак холдинг" продаде пловдивското дружество на арабска компания.

Справка в Търговския регистър показва, че дъщерното на холдинга "Благоевград БТ" е продало своя дял в най-големия акционер на „Юрий Гагарин“.

От протокола на Съвета на директорите става ясно, че „Благоевград БТ“ е продало притежаваните от него 49 320 дружествени дяла в капитала на „Баранко ООД“, мажоритарен акционер в „Юрий Гагарин“ с дял от 49%.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Всеки дял е с номинална стойност от 100 лева, или на обща номинална стойност 4,932 млн. лв., представляващи 66% от капитала на „Баранко ООД“.

Купувачът е Quarta LLC, базирано в Обединените арабски емирства. От протокола на арабската компания става ясно, че тя се представлява от пакистанец на име Ризван Анвар Абаши, роден през 1986 г. Дружеството е регистрирано на 7 ноември 2017 г.

От огласените документи за прехвърляне на дяловете не станаха известни цената на сделката и начина на плащане. Investor.bg потърси „Юрий Гагарин“ за коментар, но до момента няма отговор.

За кратко миноритарен акционер в „Юрий Гагарин“ беше депутатът Делян Пеевски, като на 20 април 2016 г. той се раздели с дела си в дружеството.

В края на февруари Делян Пеевски публично съобщи, че се отказва от акционерната си собственост в "Булгартабак". Участието на Пеевски в холдинга стана видимо през лятото на 2015 г., след като в Търговския регистър бе отразена покупката на 100% от дяловете в дружеството "Табако инвестмънт", чийто собственик беше Петър Манджуков през дубайско дружество, от компанията "НСН инвестмънт". 

От последния публикуван отчет на Юрий Гагарин за третото тримесечие на 2017 г. става ясно, че дружеството отчита 45% ръст на печалбата си към края на септември до 4,6 млн. лв. Приходите от дейността нарастват с 8,9% за година до 96,2 млн. лв. Приходите от продажба на продукция се увеличават с 12,6% към септември спрямо същия период на 2016 г. до 10,125 млн. лв. Разходите по икономически елементи са в размер на 86,8 млн. лв., като са се увеличили с 6,8% за година. 

Акциите на "Юрий Гагарин" са търгувани за последен път на 19 януари, когато цената им се понижи с 4,4%. От началото на годината обаче тя се увеличава с 3,8% при пазарна капитализация от 34,735 млн. лв.

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Цветалин Цонев
преди 6 години
и в КТБ имаше арабски инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Karo
преди 6 години
Не е ли малко рисков този чуждестранен инвеститор с нулев опит в дейността? Все пак чуждестранния инвеститор е компания на едва 2 месеца, едва ли трябваше да се позволява подобна продажба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
Aloha
преди 6 години
Арабска, ама друг път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още