IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното през изминалата седмица

България е сред страните с най-нисък дълг спрямо БВП в ЕС, американската икономика се забавя изненадващо

08:16 | 29.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Лихвите по кредитите за бизнеса се повишават в края на 2017 г.  Въпреки ликвидността на банките и слабото търсене на заеми кредитните институции повишиха минимално цената на заемния ресурс, сочат данни на БНБ. Годишният процент на разходите на кредитите за потребление в левове поскъпна на месечна и годишна база през декември. Увеличението на ГПР, който включва всички разходи при обслужването на заема, в последния месец на миналата година  достигна 11,65%, като година по-рано беше 11,51%. В сравнение с ноември увеличението е с 1,12 процентни пункта.

Средната лихва на депозитите на домакинствата расте, но за бизнеса намалява. В края на декември БНБ отчете най-голям месечен спад на лихвеното ниво на спестяванията на бизнеса при срочните депозити в левове. Но докато средната лихва за спестяванията на домакинствата на месечна база расте, лихвите по депозитите на бизнеса намаляват. В последния месец на 2017 г. най-голям е месечният спад на лихвеното ниво на спестяванията на бизнеса при срочните депозити в левове. През декември средната лихва е 0,09%, като е паднала с 0,15 процентни пункта.  На годишна база намалението е с 0,05 пр. п. В последния месец на миналата година срочните депозити, договорени в евро, се олихвяват със средна лихва  0,05%, като за месец спадът е с 0,03 пр. п., а за година – с 0,21 пр. п.

Възможно е да има сливане на банки през 2018 година. Това прогнозира управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в първото за тази година издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на търговските банки. Радев подчертава, че в системата се натрупва кредитен риск, а когато кредитирането се увеличава, съществува опасност да се натрупат нови лоши заеми. Според него перспективите за банките през 2018 г. остават положителни, на фона на благоприятното развитие на макроикономическата среда.

България запазва третата си позиция в Европейския съюз (ЕС) по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2017 г., показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Страната ни е и сред държавите, които отчитат най-голям спад на дълга в сравнение с второто тримесечие на миналата година. Българският дълг възлиза на малко над 25 млрд. лева към края на септември 2017 г., което е 25,6% от БВП. На първо място по нисък дълг спрямо икономиката е Естония с 8,9%, следвана от Люксембург с 23,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още