IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ингвар, който събра холната секция в кашони

Създателят на IKEA Ингвар Кампрад несъмнено бе един от най-забележителните бизнесмени на последния век

21:56 | 28.01.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ТЕКСТ: ЕМИЛ ИВАНОВ*


Днес, когато светът е почти изцяло подвластен на технологиите, IKEA е сред малкото глобални корпорации, които успяват да обсебят ежедневнието ни и без тяхна помощ. Преди няколко години читателите на Brandchannel.com дори я посочиха за марката, повлияла най-силно живота на европейците – повече от Skype и Nokia. Почти няма кътче на планетата, където да не познават четирите букви в жълто-сините цветове на шведското знаме. От Стокхолм до Шанхай и от Москва до Доминиканската република IKEA е символ на модерното, практично и достъпно обзавеждане. Всяко десето бебе в Европа е заченато в легло, купено от IKEA, а в Швеция много повече хора вярват на компанията, отколкото на църквата.

Благодарение на формулата, измислена от Ингвар Кампрад в дълбоката шведска провинция, IKEA процъфтява вече 75 години. Дори успя да излезе от последната финансова криза в по-добра форма от повечето търговски вериги по света. 

Днес веригата има близо 411 магазина в над 40 държави. Освен Стария континент другите й големи пазари са Северна Америка и Азия. Компанията планира да продължи разрастването си с откриването на 15 нови обекта годишно както на съществуващи пазари, така и на нови - като Южна Корея, Сърбия и Хърватия.

Най-добрите клиенти на IKEA са германците – в техните домове отиват 15% от всички продукти на компанията. Тя дори се превърна в част от местната култура – през 2009 г. един от театрите в Хамбург постави опера за нея, озаглавена “Чудото от Швеция”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
явно е било по добре от колкото бяхме през комунизма, макар че е имало войни... след 40 години комунизъм на дядо ми още му беше мъчно че са му взели наследената земя от баща му, никога не им прости ! ... това си спомням, тъпанарино!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
male4ko
преди 6 години
Чудесен коментар QUANTUM! Ако можех бих ти сложил сто плюса.. :)) Това за идеите и мечтите много хубаво написано..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 6 години
офффффф....даже се чудя дали да ти отговарям. А преди комунизма как бяхме? Ще споделиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
QUANTUM
преди 6 години
Обикновените хора мерят в пари, мечтателите в осъществени мечти. Кампрад е може би най-големият бизнесмен на 20 век - да видим дали Мъск ще е на 21ви. Това, което Кампрад прави е феноменално. ИКЕА е концепция, която обзавежда дома по нов начин. Не знам дали в развитите страни има дом без нещо от ИКЕА. Хората пазарят от ИКЕА от 70те години, във Варна ИКЕА дойде преди 2-3 години и хората нямат наблюдение - плюс тези магазини в България са просто нещо безкрайно миниатюрно - но ИКЕА все пак. По времето на комунизма нямаше нищо в България. Да си купиш мебел беше лукс - във Варна специално Сава Ганчев. И нещо друго, много от нещата, които се правиха в България и комунисти1еските страни бяха или крадени идеи или купени лицензи от Запад - като се почне от Жигулито, мине се през панелните блокове и се стигне до мебелите и дрехите. Направо си бяхме като в Северна Кореа...Та Кампрад прави мебели още от кои години. Дава възможност на бедните и обикновените хора да се обзаведат. Концепцията на сглоби си сам мебелите е на Кампрад. Бил съм в района където живееше в Швеция - все едно като отшелник - село Емтеруп. Но такива хора са истински богатите - първо, богати на идеи и не претендиращи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 6 години
*** кък бря , ние сме гъзари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
kalendar
преди 6 години
ИКЕА са евтини. Но не българската ИКЕА. Тук е някакъв *** гръцки франчайз и варненската и софийската са с различни цени. И двете са по-скъпи от...примерно немската, а от двете - варненската е още по-скъпа. Щото варненци са ВИП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
red6
преди 6 години
Ами на ИКЕА като цяло не са и много качествени нещата... За дизайн - да, повечето изглеждат мн добре. Но до там. За БГ стандарта са скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 7
ivancholak
преди 6 години
на мен икеа ми стои евтино, все едно съм в левчето. В троян могат да се намерят много по хубави мебели на по-ниски цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
TheSkorpion
преди 6 години
Цял живот е спестявал дори и от дребни неща. Бях чел новина, че ходил на подстрижки в развиващите се страни. Човекът е постигнал наистина много, спестявайки и създавайки успешен бизнес, но все пак сега не може да вземе и 1 крона със себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 6 години
Предприемач !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още