IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаас Кнот: Време е ЕЦБ да сложи край на количественото облекчаване

Според представителя на ЕЦБ няма причина за удължаване на програмата

14:17 | 29.01.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да сложи край на количествените си облекчения възможно най-скоро, заяви един от членовете на управителния съвет на банката Клаас Кнот, допълвайки, че според него няма нито една причина за удължаване на програмата.

„Програмата направи това, което реалистично можеше да се очаква от нея“, каза Кнот, който е и гуверньор на Холандската централна банка, в интервю за Bloomberg TV в неделя.

ЕЦБ все повече се доближава до прекратяване на безпрецедентните стимули. На срещата си през декември централните банкери заявиха перспективата да променят политическия си език в началото на годината. Някои гуверньори дори изразиха желание първата стъпка да се предприеме през март. Макар че председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви миналата седмица, че доверието в устойчивото ускоряване на инфлацията се е увеличило, търпението и упоритостта все още са оправдани, тъй като напредъкът досега остава слаб.

„Крайният срок на програмата е фиксиран за септември“, каза Кнот, повтаряйки твърденията на Драги, че няма нужда централната банка все още да се ангажира с това какво ще се случи след този месец. „Няма нужда все още да комуникираме какво ще се случи след септември, но мисля, че сме се насочили натам“. Според него има достатъчно доказателства, за да е ясно това.

ЕЦБ по-рано реши да се придържа към плана си и да продължи да изкупува активи за по 30 млрд. евро месечно до края на септември и потвърди, че лихвените проценти ще останат ниски дори след това.

Инфлацията в еврозоната вероятно се е забавила до 1,3% през януари, сочи проучване на икономисти, преди да бъдат представени предварителните данни в сряда. Във вторник пък данните на Евростат вероятно ще покажат 19-то поредно тримесечие на разширяване на икономиката на еврозоната в края на 2017 г.

Според Кнот липсата на ангажимент към определен език от ЕЦБ за това какво може да се случи с програмата за количествено облекчаване след септември може да има сдържащ ефект върху еврото. 6-процентовото поскъпване на еврото от средата на декември заплашва да се превърне в тежест за икономиката, ако ограничи износа и потисне цените. Ралито бе допълнително подсилено от коментарите на американския финансов министър Стивън Манучин миналата седмица, който подкрепи по-слабия долар.

Оттогава насам централните банкери, включително президентът на ЕЦБ Марио Драги, един от членовете на управителния съвет Беноа Кьоре и гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой, припомниха на американските представители глобалното споразумение властите да се въздържат от таргетиране на определени лихвени проценти, за да спечелят конкурентно предимство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... Така, така... Хем ще видим дали и колко ни бъркат в джоба издръжката на нацитата в Украйна и санкциите срещу Русия... Па и новите военни бюджети, дет ше ни вардят от руската заплаха... :lol:Без 30 млрд. месечно може изведнъж да почнат да се заглеждат разни лемури от правителствата и в по-дребни суми, дет сега ги немат за нищо - тук милиардче, там две... капка по капка... като спре чешмата, да не почнат да ги виждат... щот некои бая са свикнали нашироко... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Така, така.Ако не спрем с облекченията - търговска война и вероятно *** Китай (поне).Ако спрем - криза в къщи, заради раздадените безплатни парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
При количествени облекчения и без количествени облекчения, пренебрегването на вредното влияние от еврото е фактор за възникването на катастрофална европейска криза.Някои лица представят заблудата, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е с възможност да спаси от възникващите щети.Истината е, ЕЦБ е без необходимите права за защита срещу вредното влияние от еврото и не може да спаси от щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още