IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоинспекцията ще проверява "Лукойл" заради остра миризма в Бургас

Граждани са подали сигнали за задушлива и неприятна миризма в целия град

13:28 | 31.01.18 г. 1
Екоинспекцията ще проверява "Лукойл" заради остра миризма в Бургас

Регионалната екоинспекция (РИОСВ) започна извънредна проверка в нефтената рафинерията на "Лукойл" в Бургас, след като само за последните няколко дни бяха получени десетки сигнали от граждани за задушлива и неприятна миризма в целия град, съобщи Bulgaria ON AIR.

След поредица от срещи между община Бургас и РИОСВ пред ръководството на предприятието бяха поставени конкретни искания.

Община Бургас настоява да се провери дали "Лукойл" спазва условието за намаляване на производствения капацитет при неблагоприятни метеорологични условия.

Другото настояване на общината е да бъде изградена мониторингова станция в контактната зона на територията на жилищен комплекс "Славейков". Това би могло да бъде една съвместна инвестиция между двете предприятия, които са идентифицирани като рискови за качеството на въздуха – "Лукойл" и "Кроношпан".

Въпреки проверките гражданите остават недоволни. 

Резултати от извънредната проверка в "Лукойл" се очакват до края на седмицата.

В най-големия бургаски комплекс "Меден рудник" задушлива миризма се усеща всеки ден. Хората настояват за премахване на окислителните езера, които са на метри от блоковете.

Освен "Лукойл" екоинспекцията в Бургас ще проверява и други големи предприятия, определени като рискови за качеството на въздуха.

За Bulgaria ON AIR от пресцентъра на нефтената рафинерия в Бургас заявиха, че няма да коментират настоящите проверки и допълниха, че ежедневните данни от измервателните им станции не показват отклонения в качеството на въздуха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
to66e
преди 6 години
Тъй наречената мониторингова станция в ж.к. Славейков трябва да бъде еднолична инвестиция на общината. По този начин най-добре ще се гарантира независимимостта на изследванията. Не в Черноморски фар да ни пускат поръчкови статийки от Кроношпан, че от ноември до декември нямало превишаване на нормите за финни прахови частици. Да дойдат да ми избършат оранжевите первази на прозорците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още