IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин, или новото поколение лидери, които ще поемат наследството му

Топ приоритетът на руския президент Владимир Путин през следващия му мандат е да си гарантира методично предаване на властта

18:01 | 11.02.18 г. 11
<p>
	Путин по време на хокейната игра в Кремъл. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Путин по време на хокейната игра в Кремъл. Снимка: Архив Ройтерс

Малко преди Коледа при нощна игра на хокей на лед на пързалка на Червения площад Владимир Путин бележи точка след точка. Не че противниците му наистина се опитват да го спрат. Мачът включва мнозина от вътрешния кръг на президента – от политически съюзници и бивши бодигардове, повишени на правителствени служби, до стари приятели, натрупали забележително богатство през управлението му, разказва Bloomberg.

Кремъл си гарантира, че 65-годишният Путин отново ще се изправи пред безсилна опозиция на президентските избори през март, за да продължи да управлява до 2024 г. с четвърти и вероятен последен мандат. Най-голямото му предизвикателство е да изгради екип и система, която може да поддържа „Путинизма“ и след като си тръгне. „Най-големият страх на Путин е, че всичко ще се срине, когато всички започнат да се бият помежду си“, каза социологът Олга Крищаноская, която изучава управляващия елит в Русия към State University of Administration в Москва. „Това е огромен риск“.

Създаването на институции, които функционират без него, е непозната задача за бившия агент на КГБ. Откакто дойде на власт през 2000 г. Путин опитоми олигарсите, затегна контрола над регионалните гуверньори и превърна парламента в послушна ехо камара. Докато икономиката процъфтяваше на фона на повишаващите се цени на петрола през първите му два мандата, много руснаци, уморени от хаоса след разпада на Съветския съюз, бяха доволни да го оставят да прави, каквото си иска.

Сега Путин управлява без конкуренция на върха на едно изключително персонализирана система на управление. Рейтингът му на одобрение остава постоянно над 80% откакто анексира Крим през 2014 г., макар че общественото недоволство от слабия икономически растеж се увеличава след най-дългата рецесия за страната този век. Докато различни фракции се борят да го наследят, той се опитва да създаде група лоялни кадри, които да могат да управляват Русия и да гарантират собствената му сигурност, щом напусне поста. „Путин се опитва да се отдалечи от много самостоятелна система на управление към по-колективна такава“, казва Алексей Мухин, ръководител на Центъра за политическа информация в Москва.

Президентът наскоро назначи няколко по-млади лица за регионални управителни, изпробвайки уменията им за по-висока позиция, докато в същото време им показва какво може да е бъдещето им в зависимост колко лоялни са те. Това включва бившия му бодигард Алексей Дюмин, който бе поставен начело на западния регион Тула през 2016 г. Кремъл предоставя подкрепа и публичност на новото поколение лидери, подчертавайки стремежа им да реформират местните бюрокрации и да ремонтират изпочупените пътища и разрушените жилища. В същото време някои от предишната генерация гуверньори се оказаха в затвора по обвинения в корупция.

Десетки амбициозни бюрократи, на възраст около 40-те, биват подложени на програма за лидери, която включва серия от странни физически предизвикателства. През октомври държавната телевизия показа как лоялни на Путин лица скачат с неопренови костюми и каски от скали във водопад. В друго видео месец по-късно „стажантите“ във военни униформи скачаха с парашути, лежаха на земята, докато над тях минаваше бронетранспортьор, и се учиха да стрелят с автомати и да хвърлят гранати.

За да гарантира методично предаване на властта, Путин явно поглежда и към Китай, където президентът Си Дзинпин наскоро успя да установи по-широко лично господство. Китайската Комунистическа партия никога не пуска властта, докато периодично се опитва да „освежи“ топ лидерите, за да избегне геронтокрацията, която доведе до края на Съветския съюз. Кремъл и китайската централна комисия водят редовен диалог по въпроса, казва Александър Габуев, политолог към Carnegie Moscow Center, който изучава руско-китайските отношения. „Китайското послание е: „Момчета, наследихме тази система от вас. Взехме я назаем от Съветския съюз. Затова сега това, от което се нуждаете, е да си я вземете обратно и да я адаптирате“. „Русия се опитва поне на теория да се придвижи към по-съветски бюрократичен тип държава, с различни механизми на повишения, непрекъсната ротация, нещо по-китайско“.

Нуждата от по-сигурен чифт ръце, с които да се гарантира наследството и сигурността на Путин, става все по-неотложна, докато разделенията между конкурентните фракции в Кремъл се разширяват. През декември бившият икономически министър Алексей Улюкаев стана първият високопоставен представител, осъден за корупция по времето на Путин. Той получи 8 години затвор за искането на подкуп от Игор Сечин, мощният и опасен близък на Путин, който ръководи държавната петролна компания Роснефт. „Топ приоритетът на Путин през следващия му мандат е да си гарантира методично предаване на властта“, казва Константин Костин, бивш високопоставен представител на президентството, който продължава да съветва Кремъл.

Хората около Путин вярват, че той ще избере за наследник някой млад, който дължи кариерата си изцяло на него, казва близък до руския лидер източник. Един от хората, които се надяват да спрат от рано претендентите си, е 52-годишният министър-председател Дмитрий Медведев, който вероятно ще запази поста си след изборите и има големи шансове да бъде изборът на Путин, коментира бивш топ представил на Кремъл. Мнозина от вътрешния кръг на Путин са инвестирали лично в бъдещия резултат, поставяйки децата си на доходоносни постове в държавни компании, превръщайки управлението на Русия в нещо подобно на разширен семеен бизнес.

Дори ако се оттегли през 2024 г., Путин може да запази ключовите си лостове на властта, променяйки конституцията, за да пренасочи управлението над армията и силите за сигурност към Държавния съвет, който в момента има консултативни функции. Той може да повтори и трика си от 2008 г., когато продължи да управлява Русия, разменяйки постовете си с Медведев, за да избегне конституционната забрана за над два последователни мандата.

Дори в този случай, властта на Путин видимо отслабва в очите на елита, които планират живота след него, посочва Глеб Павловски, съветник на Кремъл по време на първите два мандата на президента. „Вече няма роля за него“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
само една забележка... между 50 и 250 К$ годишно стоят едни минимум 20 години опит, освен талантакойто е задължителен за 250К !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 6 години
Нямам време да ти обяснявам, че ти говоря за финансите. Колкото до IT сектора, ще те светна че се уча на java и ми излизат прозорци с предложения за java develоper в САЩ от 50 до 250К $ годишно и средно претеглена 145К $. На моята възраст се напрягам повече за кеф а не да ставам програмист, но аз ти го споменавам за да осмислиш кога товарищ Путин ще е в състояние да прави такива предложения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Да обясняваш на пъпешоглавия е жива загуба на време ... той и резбата ше обърне само да е на контра .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
чек чек са малко, първо не съм казал никъде Australia че взимат по малко от нас или Расията повече от тех, второ на мене ми е ясно че в Brisbane взимат по 100К на година в IT сектора. Ноооо ти кааше че тия мрели ем не не ***, щот ги видех уживо, фирмата е Atos IT и в България я има тоже. При тях има няква инфлация за западни стоки, щот рублата им я смъкнаха по нареждане инак донесли ората шоколадчета (руски) ми изядох ги и не съм умрял, даже са доста добре, явно са преписали от некой. Сичко си им е съвсем нормалмо и у пещери не живеят, тва исках да кажа. Аз го знаех и преди но са се убедих на 100% .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
Ако ти предствя "фиша" му и ти пиша истината, ще го изядеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 6 години
Забравих да ти обясня, че джендърите наистина с гадни. В Бризбейн му обяснили, че по трудно ще стане съдружник, защото при тях жените на тази позиция са по-малко и ще търсят някакъв паритет. В Сидни ситуацията била друга и шансът му е по-реален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 12
BobbyM
преди 6 години
Поредния бълвоч на спонсорираната от фащ кампания срещу путин. Фактите обаче са си ясни руснаците си го обичат и не връзват на тъпотийте на цру...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 6 години
Имаш много здраве от мой много много близък. Предлагат му преместване от Бризбейн в Сидни със зарплата към 15К. Не че нещо ама да проводиш същия поздрав и на другаря Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 9
ABBA
преди 6 години
Втората най-древна няма да те разбере... Ще загреят едва когато качат зелената печатница на жълтата подводница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
+10 ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още