IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P Global: Високият корпоративен дълг може да доведе до нов цикъл от дефолти

Според рейтинговата агенция делът на силно задлъжнелите корпорации е нараснал с 5 пр. пункта за последните 10 години

10:20 | 05.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фалитите на тежко задлъжнелите компании може да нараснат значително на фона на затягащите се кредитни условия, предупреди S&P Global Ratings, цитирана от Bloomberg.

Лесната ликвидност и отписванията в комбинация с ниските лихвени проценти са допринесли за увеличаване на броя на силно задлъжнелите компании, което създава риск, прикрит от сравнително ниските нива на изпадане в несъстоятелност.

Премахването на лесните пари може да задейства следващ цикъл от дефолти, тъй като високите нива на корпоративна задлъжнялост са увеличили чувствителността на кредитополучателите към по-високи разходи за финансиране, заяви рейтинговата агенция.

Базирайки се на глобално проучване сред 13 хил. юридически лица, агенцията изчислява, че делът на силно задлъжнелите корпорации – тези, чието съотношение дълг към печалба е над пет пъти – е 37% през 2017 г. спрямо 32% през 2007 г. преди глобалната финансова криза. През периода 2011-2017 г. глобалният нефинансов корпоративен дълг се е увеличил с 15 пр.п. до 96% от БВП.

Прикритото несъответствие между задлъжнялостта и несъстоятелността е толкова широко, че неотдавнашното увеличение на корпоративните печалби и финансовите метрики – особено благодарение на данъчните реформи в САЩ - „няма да бъдат достатъчни, за да компенсират“ значителните кредитни рискове, казва S&P.

“Когато дългът е толкова стръмен, а нивата на несъстоятелност са ниски, нещо в крайна сметка ще се счупи“, пише Тери Чан от S&P Global Ratings. “Значителна преоценка на пазарите на облигации или по-бързо от очакваното нормализиране на лихвените проценти на паричните пазари може да повлияе на кредитните профили.

Според Чан се наблюдава и ребалансиране на кредитните нива по сектори. Компаниите в силно задлъжнели индустрии, например инфраструктурата, капиталовите стоки и строителните материали, или поддържат, или намаляват нивата си на задлъжнялост, докато тези в петролната и газова промишленост, метали, миннодобива и телекомуникациите са натрупали повече дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mohave
преди 6 години
Светът е в икономическа война . Дълговете са оръжията в тази война . Няма нужда да се споменава какво може !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mohave
преди 6 години
ЕЗ е 2 пъти по- интересна , защото Германия винаги е имала 1 на ум . Сега цялата тежест е неравномерна и на места надскача " китайската стена " :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mohave
преди 6 години
Това Т - сигурно са трилиони :) . А колко ще е капитализацията на S & P 500 след 50 % спад - май доста под 15 Т . Икономика за 1 $ . Разбира се , че икономиката на US не е S & P , но и корпоративният дълг е един от многото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още