IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Трансакциите с биткойн са твърде енергоемки

Според оценките на банката консумацията на енергия при сделки с криптовалутата е около 515 хил. пъти по-висока от тази при нормална трансакция

13:32 | 05.02.18 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карл-Лудвиг Тиле. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карл-Лудвиг Тиле. Снимка: Архив Ройтерс

На малко обсъждани странични ефекти от търговията с биткойни обръща внимание Карл-Лудвиг Тиле, член на Борда на директорите на Бундесбанк.

„Енергийната консумация в търговията с биткойн е многократно по-висока от тази при традиционните трансакции“, се казва в коментар на Тиле, написан специално за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

„Дори само осъществяването на една трансакция в мрежата на биткойна ползва около 427 коловатчаса", пише Тиле. „Това количество енергия стига за снабдяването с ток на средностатистическо германско четиричленно семейство за над един месец“, пояснява банкерът. 

Така според оценките на Бундесбанк консумацията на енергия при сделки с биткойн е около 515 хил. пъти по-висока от тази при нормална трансакция.

„От икономическа и екологична гледна точка биткойнът вече достигна своя лимит", е заключението на банкера. „Защото ползата от биткойна като средство за трансакции не е в разумно съотношение към високите такси за трансфер и изключително високото потребление на енергия".

Освен това съществуват добре познатите рискове на пазара на цифрова валута. При биткойна не става дума за валута на едно ниво с долара, еврото или йената, пояснява Тиле в коментара си.

„Биткойнът нито е признат от която и да  държава като законно платежно средство, нито се издава и признава като допълнително платежно средство от някоя централна банка“, казва Тиле. По думите му притежанието на биткойна е рисковано и силно спекулативно.

През изминалите дни инвеститорите в биткойн и други цифрови валути бяха принудени да отчетат значителни загуби. Курсът на най-известната кибервалута се срина временно дори под границата от 8000 долара. В средата на декември един биткойн струваше до 19 265 долара.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 2
ss42
преди 6 години
Никой не вярва вече на банкери с годишни доходи в милиони $ от комисионни :) С цел да се развие блокчейн технологията за чужда сметка а след това да се открадне по-този начин на компромати и реформи май си вкараха автогол банките и скоро ще вдигнат ръце. Доверието в банките и политиците е = на 0 и се вижда от алтернативните промени.Сега си знам вляза ли в банка първо взимам лупа от вкъщи и чета много дребния текст на всички документи по-няколко пъти а банкерските термини в тях трябва да ми ги разтълкуват цяла бригада адвокати за да не се нахакам като съм на зор. И тоя сноб ще ми казва кое колко ток харчи :) а един банков клон колко харчи на ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ХА-ХА !!АМА ВИЕ ОТ БУНДЕСБАНК СТЕ ПРАВИЛИ И ТРАНЗАКЦИИ?!!АМИ НАЛИ ТЕЗИ крипто - валути СА НЕЗАВИСИМИ СИСТЕМИ РАБОТЕЩИ БЕЗ БАНКОВИ ТРАНЗАКЦИИИ БЕЗ ВАС БАНКЕРИТЕ?!НАЛИ БЯХА "НЕЗАВИСИМИ" ОТ ВАС?!Сега когато тези КРИПТО - "ВАЛУТИ" гърмят вие БАНКИТЕ естествено не носите отговорност. Вие нямате нищо общо с това ОСЕВЕН, ЧЕ ОТПИСВАТЕ ОТ ПАСИВИТЕ СИ ЕДНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ ВЛОЖИТЕЛИ РЕШИЛИ ДА УЧАСТВАТ В СЪЗДАДЕНОТО ОТ ВАС КАЗИНО ?!Колко простичко - нали?КУРС КУПУВА , КУРС ПРОДАВА , курс патки пасе!!ХАЙДЕ ХАИРЛИЯ ДА ВИ Е ПЕЧАЛБАТА в основата на която стои "повервалите" ви ВЛОЖИТЕЛИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
vanaia
преди 6 години
Банкер бе другари, какво друго да каже.... Те с всички сили съботират и дърпат надолу. Вие представяте ли си какво ще стане с банките, когато системата се доразвие... Криптото е влак без локомотив пуснат по склона, но няма спирачки, а тепърва почва да завърта колелата. Тоя трик дето го извъртяха с надуването на цената им дава временна отсрочка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
red6
преди 6 години
И кои са тия "страхотни нововъведения"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
крипто технологиите-----Чеки малко, там си има константен прогрес. *** кво общо има биткоина с тях освен че е една хеш функция? Ползвай термини които разбираш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Това което казваш Не е верно. Ще е по бързо да, но няма да гори по малко ток. Ако си *** противното мнение, обясни ми що?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
Sakamano
преди 6 години
Какво пак не ти е ясно? Чрез lightning network със същите ресурси могат да се осъществят много повече транзакции, което значи, че разходът на ток за единична транзакция намалява многократно.red6, за "простите факти" си има прости решения и хората вече работят върху тях. В крипто технологиите предстоят страхотни нововъведения. Това не ти е банковата система, която почти не се е променила още от времето на Тамплиерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 6 години
то за това ние технически грамотните не се занимаваме с това, щото точно след 2 месеца копане, му видях всичките недостатъци и ми стана ясно че това е за спекуланти... само що Пенчовците не ни слушат, незнам ... Пенчо бре чети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 6
red6
преди 6 години
Не знам защо тука някои ревнаха, при положение, че човека изреди само 2-3 прости и безусловни факта. Обясни и че преди решаването на тези проблеми, криптаците са неизползваеми. Това, че на Пенчо, дето си е набил едни пари в криптопирамиди не му харесва, не значи, че изреченото е глупост... Тъжни хора пишат тук, тъжни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 6 години
избщо не е абсурдно, от всякъде си е енергоемко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още