IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вятърните електроцентрали в европейските морета са нараснали с 25% през 2017 г.

Почти всички нови турбини са съсредоточени във Великобритания и Германия

22:02 | 06.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вятърните електроцентрали в европейските морета са се увеличили с 25% през 2017 г., съобщи AFP, позовавайки се на годишния доклад на европейската браншова асоциация WindEurope.

Приключено е изграждането на 13 нови вятърни ферми, а общите мощности са нараснали с 3,1 гигавата до общо 15,8 гигавата при крайбрежните вятърни електроцентрали.

Председателят на асоциацията Джайлс Диксън заявява в комюнике, че този скок е "впечатляващ".

"Инвестициите в крайбрежни вятърни централи днес не струват по-скъпо, отколкото в по-конвенционални системи за производство на електричество", изтъква Диксън, обяснявайки това развитие.

Почти всички нови турбини са съсредоточени във Великобритания и Германия, където са инсталирани съответно 1,7 и 1,3 гигавата мощности.

WindEurope посочва, че в момента се строят 11 офшорни вятърни ферми, което ще увеличи общите мощности с още 2,9 гигавата.

В доклада обаче се подчертава, че европейската крайбрежна вятърна енергетика остава "силно концентрирана" в Германия, Дания, Холандия и Белгия, където се намират 98% от турбините.

Асоциацията прогнозира, че общите европейски мощности могат да достигнат около 25 гигавата до 2020 г., но че след това "нещата не са така ясни" и ще зависят от ангажиментите на отделните правителства.

"Твърде малко страни са определили обемите на новите турбини, които планират да инсталират до 2030 г.", обяснява Диксън, като призовава правителствата да се възползват от спадащите разходи.

През 2017 г. са взети окончателни инвестиционни решения за изграждане на 2,5 гигавата нови мощности на обща стойност 7,5 млрд. евро. За 2018 г. WindEurope очаква нови окончателни инвестиционни решения за около 9 млрд. евро.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Нестабилната честота е вредна за високоточните съвременни технологични машини.----изстрел в главата ... зер твоя компютър е забит директно към тока от перкат али ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
aldy
преди 6 години
Електоенергийна система БЕЗ достатъчно БАЗОВИ електростанции кучета я яли. Резултатът е нестабилност на честотата на системата и опасност при определени условия тя да се разпадне на отделни подсистеми. Нестабилната честота е вредна за високоточните съвременни технологични машини. Това е причината от Германия да се изнасят навън такива производства. В съседна Франция огромна част от електроенергията е от АЕЦ и там системата няма такива проблеми. Има и много други странични явления около "еФФФтината" възобновяема евергия, но това обществата ще научат по трудния начин.Няма нищо по-лошо от това политиката да се намесва в техниката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още