IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава за еврото новият финансов министър на Германия?

На мястото на консерватора Волфганг Шойбле се готви да седне по-умереният социалдемократ и досегашен кмет на Хамбург Олаф Шолц

14:26 | 09.02.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бъдещият германски финансов министър Олаф Шолц и канцлерът Ангела Меркел. <em>Снимка Ройтерс</em></p>

Бъдещият германски финансов министър Олаф Шолц и канцлерът Ангела Меркел. Снимка Ройтерс

След постигането на ново коалиционно споразумение в Германия по-рано тази седмица стана ясно, че важното финансово министерство отива в ръцете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Според предварителна информация постът ще се поеме от бившия кмет на Хамбург Олаф Шолц. Анализаторите вече се чудят какво ще означава това за еврото, посочва MarketWatch в свой анализ.

Макар все още да предстои гласуване на окончателното споразумение от партийните членове на ГСДП, по-важните постове в бъдещия кабинет вече са разпределени. Шолц поема поста от консерватора Волфганг Шойбле – един от основоположниците на политиката за строги икономии в Европейския съюз (ЕС), който ще стане председател на Бундестага.

И докато Шолц е определян от местните медии като приятелски настроен към бизнеса и по-умерен, Шойбле е известен със своите критики срещу програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествени облекчения и своя фискален консерватизъм. През октомври Шойбле предупреди, че по-освободената парична политика на централната банка на еврозоната и другите подобни институции създава прекалено голям дълг в световен мащаб и това би могло да доведе до следваща финансова криза. 

Шолц би могъл да бъде един много по-различен финансов министър, което може да означава и промяна за еврозоната, европейските държавни облигации и самото евро. 

„Това може да доведе до по-експанзивна германска фискална политика и следователно до по-бърз растеж и по-високи лихвени проценти в Европа“, посочва Маршал Гитлер, главен стратег към аналитичната компания ACLS Global. Това допълнително ще подкрепи еврото, което от началото на 2018 г. вече отбеляза ръст от 2,1% спрямо долара, тъй като по-високите лихвени проценти се очаква да дадат тласък на единната валута.

В същото време очакванията са европейската икономика да се разшири и без помощта на новия германски финансов министър, а ЕЦБ бавно, но сигурно се придвижва към нормализирането на своята парична политика. Анализаторите очакват още една добра година за европейските активи, което би могло да засенчи потенциалните положителни ефекти, които Шолц би могъл да предизвика в краткосрочен план, посочва MarketWatch.

„Вярно е, че той може и да не е толкова фискално консервативен, колкото Шойбле, но промените може да се отнасят по-скоро до местни фактори в самата Германия и да е малко вероятно да окажат голямо отражение върху еврото“, посочва Сирин Хараджли, стратег към компанията Mizuho.

Подсилването на европейските основи на цялата територия на еврозоната, ще накара ЕЦБ да сложи край на своята програма за покупка на активи до края на 2018 г. и увеличението на лихвите ще започне през 2019 г., допълва тя.

Според Кит Джукс, главен стратег за чуждестранна валута към Société Générale, изборът на Шолц не може да бъде определен като лош за еврото. „Или ще е положителен, или ще има малйк ефект“, смята той. С времето може да се докаже като положително за единната валута, но в краткосрочен план е малко вероятно германската фискална политика да се измени драстично, допълва той.

Предстои социалдемократите да гласуват окончателното коалиционно споразумение, като при неговото отхвърляне по всяка вероятност ще се стигне до нови избори. Резултатите се очакват на 4 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 0
data
преди 6 години
а на някой да му прави впечатление как Lidl und Kaufland никнат кат гъби из родината ? Лесно е с количествени улеснения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
data
преди 6 години
Шойбле е известен със своите критики срещу програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествени облекчения и своя фискален консерватизъм - особено ако получателите не са германски фирми . Опс то май освен германски и френски фирми други не закачиха от т.н. количествени улеснения. Готина програмка за изкупуване на активи от "правилните" фирми и моля ви ква корупция , корупция има само в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още