IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ опитват да налагат енергийна доминация

Вашингтон има силни карти и въпросът сега е как ще ги изиграе, пише в анализ Ройтерс

22:34 | 12.02.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Политиката за енергийна доминация, започната от президента Доналд Тръмп, противопоставя Вашингтон и Москва, пише в анализ Ройтерс. Агенцията припомня, че миналото лято американският президент обеща помощ на своя полски колега Анджей Дуда, за да преодолее зависимостта си от Русия.

Тръмп предложи на Полша американски газ, "така никога няма да бъдете заложник на един доставчик".

Така САЩ се наместиха в едно от най-големите притеснения на Европа - Русия да не спре кранчето на доставките на природен газ. Това вече се случи, когато Москва и Киев спориха за цената на природния газ, припомня още агенцията.

Шест месеца след разговора на Тръмп и Дуда Полша вече подписва договори за внос на втечнен газ от САЩ, петрол и въглища. Варшава също така заяви, че няма да удължи договора си с "Газпром" след като изтече през 2022 година.

Това е само епизод, който показва как САЩ изпълняват своята политика за енергийна доминация. Вашингтон също започва да използва растящите възможности за износ на газ, за да получи възможност за геополитическо влияние.

Администрацията на Тръмп всъщност може да се възползва от бума в енергийния сектор в САЩ и ситуацията на енергийните пазари, каквито Белият дом не е получавал от десетилетия. Сега остава да видим колко умело Вашингтон ще изиграе тези силни карти като предизвикателства остава конкуренцията на другите големи износители на енергийни продукти и потенциалните търговски спорове.

Първите сигнали обаче са обещаващи - Литва, Украйна, Китай, Япония, са сред 30-те страни, които вече подписват за доставка на газ от САЩ. Китай дори се превръща във втория по големина купувач на американски втечнен газ след Канада.

В Кремъл не смятат противопоставянето в сектора за политическо, а за чисто търговско. Заместник-директорът на "Газпром" Александър Медведев пък омаловажава влиянието на американския втечнен газ в Европа. Пред инвеститори в Лондон преди дни той сравни доставките на руския газов гигант в Европа с чаша чай, а американските доставки добавят "няколко капки коняк или уиски към тази чаша".

Ройтерс припомня, че "Газпром" има стабилни връзки с държави в Източна Европа, както и планира да изгради още нови газопроводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Най-забавните е, как щатите, които се смееха на рашките, че били зависели от нефт и газ, сами се вкарват в същата схема. Шиза? НЕ, ШИЗА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 6
v_tin
преди 6 години
Ами той ще ги свали с 5 $ и това е, не ми се търси сега, но газа от кораб струва около 230$, а по тръбата е около 180- кое число е по голямо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
Money
преди 6 години
Във всеки случай, не виждам кое е лошото на това да има алтернативи и конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
Money
преди 6 години
Достатъчно е, че да принуди Газпром да смъкне цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 9
крас
преди 6 години
С тези психо анализи и успокояващи "ФАКТИ" за подписани със САЩ договори за доставка на втечнен газ, едва ли ще решите ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЕВРОПА и в частност тези на България. До края на 2019 година Русия ще започне да доставя газ до Китай чрез газопровода СИЛАТА НА СИБИР . Това е част от гигантската 400-милиардна сделка между двете държави. Япония също наля едни милиарди на РУСИЯ за изграждане на тръбопровод през морето до нейна територия. ЗА РУСИЯ ЕВРОПА ОСТАНА НА ТРЕТИ ПЛАН.И само за нея ли?Ами САЩ?Живеещата в света на ИЛЮЗИИТЕ Европа е обречена да се превърне в това, което представлява в момента СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ. СИЛНО ЗАЧЕРВЕНИЯ НОС НА ЮНКЕР Е ПОКАЗАТЕЛ ЗА ЕДНО НЕЗДРАВО МИСЛЕНЕ, което е отразено в начертания и връченият на КОЛОНИЯТА БЪЛГАРИЯ план за газови доставки.Премиера на колониалната ни администрация плахо прие плана "Юнкер" и заработи по осъществяването му. ГАЗОВ ХЪБ ще има но не с РУСКА , а с АЗЕРСКА газ.Много дълбоко се съмнявам, че заради този ЕДИН МИЛИАРД кубо метра газ АЗЕРИТЕ ще рискуват да дразнят ИМПЕРИЯТА с която са съседи. За АРМЕНИЯ да не говорим. Там пък РАДЕВ се явява миротворец в един конфликт който МОСКВА пали и угасва когато си поиска.Целта на този конфликт е да се лишат от възможност такива като нас да получават КАСПИЙСКА ГАЗ.Затова и в този гьол на КАСПИЙСКО МОРЕ газят руски кораби с крилати ракети. ПОНЯКОГА СЕ ПИТАМ - защо постоянно дразним МЕЧКАТА, дори и когато е заспала. Инфантилни и лишени от ЗДРАВ РАЗУМ политици непрекъснато демонстрират това което господарите им от ЗАПАД ги карат да правят. КОГА ЩЕ СТАНЕМ ДЪРЖАВА ПОДОБНА НА УНГАРИЯ, която не прави никакви отстъпки пред *** КОЛОНИЗАТОРИ когато се касае за НЕЙНИТЕ ИНТЕРЕСИ!! ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ или "*** ЦЕННОСТИ"??Това е въпроса по който ясно трябва да се определим.Всичко останало е връщане назад в миналото и БЛЯ - БЛЯ - БЛЯ.Света отдавна не е това което беше преди 20 или 30 години. Ако не излезем от миналото сме обречени да нямаме държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 13
ABBA
преди 6 години
Втората най-древна професия е като кон с капаци! Когато фактите говорят и боговете мълчат, са казали древните:1. След падането на СССР, Елцин хариза на САЩ много, много тонове обогатен уран - толкова много, че около 25 години го горяха в ядрените си централи. И понеже го купиха за жълти стотинки (репарации за победата в Студената война) си затриха собственото обогатяване на уран. Сега трябва да го почват почти от нула за новите оръжия. А руснаците имат центрофуги за обогатяване к'ъде 9-то поколение, а не 3-то....2. По моему 2 огромни танкера с втечнен газ пристигнаха от Ямал (Русия) да топлят хамериканците през студента зима, що техния не им стигна! А към тоя Ямал бяха част от санкциите им - да не би евтино руснаците в тоя студ да си втечняват газа! Иначе танкерите не бяха тръгнали за САЩ, а за Европа, зер как Биг Брадър ше се изложи пред втората най-древна и ***.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 20
v_tin
преди 6 години
Ако напишете и какво е потреблението на въпросните страни и за колко кубически метра /тона са подписали договори ще бъде още по добре. Всички видяхме как завърши доставката в литва- със заповед на правителството освен руски газ да купуват и демократичния. Че и за да се измъкнат от положението казаха че бил много калоричен- а бе смешници. Та колко тона ще бъдат доставени на тези държави и какво е потреблението им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 6
markov
преди 6 години
До скоро ни убеждавахте че петролно-газовия век бил към края си.....сега пък САЩ искали да налагат доминация ! Обърках се на кое ад вярвам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 14
Money
преди 6 години
Няколко капки, ама тези капки май ще стават повече и по-големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още