IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митниците поставиха под наблюдение всички цигарени фабрики в България

Обективният показател за работата ни са приходите в бюджета, обяви ръководството на приходната администрация

16:08 | 09.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на февруари всички фабрики за производство на цигари в България са поставени под мониторинг от страна на Агенция „Митници“. В наблюдението участва и жандармерията. Това стана ясно по време на извънреден брифинг във ведомството. Източник от ведомството уточни, че наблюдението ще продължи за неизвестен период от време. 

Причината са сигнали, че български компании произвеждат цигари с чуждестранни марки за пазари извън ЕС.

По време на проверките ще се следи дали официално декларираното производство от фабриките отговаря на действителната продукция в складовете. В акцията на митниците са включени всички тютюневи данъчни складове, включително фабриката на "Булгартабак" в Благоевград, както и "Кингс Тобако", която притежава заводите в Пловдив и Стара Загора.

Само преди 2 дни на сайта на митниците се появи съобщение, че екипи на „Митническо разузнаване и разследване", под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив, са провели в Пловдив специализирана операция, при която са били задържани 43 556 кутии (871 120 къса) цигари от различни марки без валиден български акцизен бандерол. Не се уточнява името на фабриката.

От митниците обясниха, че такъв мониторинг не е новост, но е бил пазен в тайна, за да може да бъде по-ефективен.  

По време на брифинга ръководството на митниците подкрепи думите на премиера, че страната ни е на едно от първите места в ЕС по борба с контрабандата и делът на нелегалните цигари на пазара е едва 6%, при близо 30% преди 7 години.

Преди седмица Investor.bg направи справка как се движат постъпленията от акциз върху цигарите и тютюна. Според данните приходите действително се увеличават през последните 7 години, изоставане е имало само през 2010 г. (събраните пари са с 267 млн. лв. по-малко от планираното).

От митниците предоставиха подробна разбивка на приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия през 2017 г., които са в размер на 2,3 млрд. лв., което е с 2,7% над събраните приходи от акциз за тютюневи изделия през 2016 г.

Анализът показва, че независимо от значителния ръст на приходите от акциз за цигари през месец януари, през първото полугодие на 2017 г. приходите от акциз за групата изостават от събраните за първото полугодие на 2016 г. със 150,1 млн. лева (12,5%).

„През месеците февруари, март и април 2017 г. (данъчни периоди) се регистрира изоставане на приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия спрямо събраните през съответните месеци на 2016 г., без за това да са налице обективните пазарни потребности. Изоставането е главно за сметка на спада в освободените за потребление количества цигари, които за трите месеца намаляват с над 780 млн. къса спрямо същия период (данъчен) на 2016 г.“, отчете още шефът на митниците. 

Предвидимата икономическа среда и институционалната стабилност на органите, ангажирани в администрирането на приходите от акциз и контрола на цялостната верига за доставката на акцизни стоки, доведе до пълно компенсиране на изоставането на приходите през първото полугодие на 2017 г. и в крайна сметка до изпълнение на заложените за 2017 г. приходи от акциз за тютюн и тютюневи изделия, обясни Георги Костов.

Увеличаването на минималните нива на облагане на цигарите през 2017 г. води до промяна в структурата на потребление на тютюневи изделия, изразяваща се в ръст на освободените за потребление количества тютюн за пушене и други алтернативни продукти за сметка на освободените за потребление цигари. Пазарът за тютюневите изделия се диверсифицира, като се появяват нови продукти за пушене, чието влияние трябва да се отчита, уточни заместник-директорът на Агенция „Митници" Юлиан Мирков.

Според данните на ведомството през второто полугодие на 2017 г. приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия се увеличават с 19,5% спрямо същия период на 2016 г. и надхвърлят 1,317 млрд. лева, с 266,7 млн. лева (25,4%) над събраните през първото полугодие на 2017 г.

„2017 г. е поредната година, в която приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия нарастват - с 2,8% в сравнение с 2016 г.“, заяви директорът на Агенция „Митници" Георги Костов.

За Investor.bg той коментира и данните, според които през 2010 г. служителите на ведомството са хванали над 249 млн. къса нелегални цигари, но през следващите години заловеното количество значително намалява.

"Уверявам ви, че каквото дойде като незаконна дейност, колегите това и хващат, обективният показател са приходите в бюджета, които осигуряваме. Резултатите, които презентираме, са обективни, те са лесно проверими. За цялото полугодие на миналата година са хванати 39 млн. къса, но само за януари тази година заловените нелегални цигари са 36 млн. къса“, отчете Костов.

Той е категоричен, че намаляването на заловените количества не се дължи на увеличаване на контрабандните папироси, които достигат до вътрешния пазар, а на намалените опити за дистрибуция на подобни продукти.

Костов коментира и данните на Института за пазарна икономика (ИПИ), според които незаконната търговия при тютюна за пушене достига над 75% от общия пазар, което се равнява на около 646 тона насипен тютюн - нарязан тютюн, който се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните канали за продажба.

Според шефа на митниците държавата е взела адекватни мерки, като предстои и въвеждането на нови способи за борба с явлението. Какво предстои да се направи, Костов отказа да разкрие, но подчерта, че от тази година са в сила промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които насипен тютюн вече не може да се разпространява чрез пощите или други куриерски фирми, ако за него не е платен акциз.

Шефът на митниците отказа да вземе отношение относно доклада на турската Служба за борба с организираната престъпност и контрабанда (KOM), който посочва България, Китай, Индонезия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за основен източник на контрабандни цигари. Костов единствено подчерта доброто сътрудничество с МВР, НАП и ДАНС, благодарение на което са постигнати рекордно ниски нива на нелегалните цигари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Sandy
преди 6 години
Кой се занимаваше с цигарени фабрики и нелегално производство, още от времето на СИК и ВИС ? С кой сега е в съдружие? Митниците под чие влияние са? Все въпроси с не повишена трудност, но не всеки ще има куража на отговори на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още