IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: В кратки срокове няма как да изготвим нов Закон за енергетиката

Набелязаните мерки за енергетиката са разумни, но краткосрочни, каза Драгомир Стойнев

15:12 | 11.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нов Закон за енергетиката няма как да бъде изготвен в тези кратки срокове. Това каза председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев по БНР. Той определи срещата с бизнеса, водена от енергийния министър Теменужка Петкова, като ползотворна и каза, че ще се приемат набелязаните мерки.

Добрев определи мерките като сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електроенергия в България.

"От една страна на свободния пазар ще излязат множество производители, които до момента имаха преференциални условия. По този начин продавачите на енергия на българската независима борса от трима ще станат близо 100. Това ще даде по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде признак, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна. От друга страна се разбрахме държавните централи да предлагат различни профили, различни продукти на борсата, да предлагат отделно дневна енергия през седмицата и отделно нощна енергия за компаниите", каза председателят на Комисията по енергетика. 

Има напредък по казуса с американските централи, свързан с евентуална държавна помощ, каза още Добрев. Тези договори са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на енергия и пречат на либерализацията. Необходимо е ускоряване на преговорите с двете американски централи, за да се постигне споразумение за разваляне на договорите, посочи Добрев. Очаква се  до десетина дни да има конкретните текстове, които да бъдат внесени в парламента. Началото на март би трябвало да сме в напреднала фаза на приемане на тези промени, подчерта Добрев. По отношение на договорите с американските централи депутатът се надява в следващите 2-3 месеца да има напредък.

Депутатът от БСП и член на икономическата комисия Драгомир Стойнев определи тези стъпки в енергетиката като разумни, но и краткосрочни. 

"Все още нямаме визията за дългосрочен път за развитие на енергетиката, ако въобще ГЕРБ имат желание да развиват енергетика, посочи Стойнев. За него всички мерки трябва да са окомплектовани в документ, а не да се действа на парче. Все още конкретните мерки не сме ги видели, те може би не са изчистени като законодателни инициативи", каза той.

Стойнев също е на мнение, че договорите с американските централи са нелогични. Според него позициите по въпроса на Делян Добрев и министър Теменужка Петкова се разминават.

Според Стойнев няма стратегия за енергийния пазар. По думите му трябва да започнем да говорим за път за следващите 10 години. Важното е какво оставяме за следващото поколение и дали въобще България смята да има своя собствена енергетика в следващите 20-25 години. Около нас съседите не спят, всички инвестират.

Според Делян Добрев, ако има инвеститори, които желаят да продължат проекта АЕЦ "Белене", не трябва да се губи време. Стойнев обаче е категоричен, че страната ни трябва да има нов ядрен проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Делянчо забрави, че сам беше министър на енергетиката. Що сега се сеща? Прави се на разсеян. Грозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
"Има напредък по казуса с американските централи, свързан с евентуална държавна помощ, каза още Добрев. Тези договори са несъвместими с европейските правила за либерализация на пазара на енергия и пречат на либерализацията. Необходимо е ускоряване на преговорите с двете американски централи, за да се постигне споразумение за разваляне на договорите, посочи Добрев."Хайде да видим дали "европейската солидарност" ще даде плод - развалянето на договорите ще доведе до неустойки, които ще са разоряващи за НЕК и българската хазна, но са жълти стинки за щедрата ЕК и ЕЦБ, когато става дума за компенсиране на загуби заради налагана от тях политика...? Дали ще покрият загубите на България, както направиха със загубите на полски, германски и други производители, които пострадаха заради санкциите срещу Русия? И btw, ако някой си мисли, че оцеляването на VW и други гирмански автомобилни производители след американските шутове стана без държавна помощ, просто няма, ама никва работа да чете и пише в сайт за бизнес и пари, като този... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
national power
преди 6 години
Това е едно нахално крадливо и некадърно същество при това без диплома.И тоя ше ми говори за ток.Боже Боже прибери си вересиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още