IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали нов кабинет на Меркел е по-добър от нови избори?

Как от гневните християндемократи и социалдемократите, които де факто са без лидер, ще стане ефективно правителство?

12:29 | 12.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Драмата „Сформиране на правителство в Германия“ минава в следващия кръг. Разочарованието в редиците на консерваторите на Ангела Меркел заради разпределението на ресорите и съдържанието на коалиционното споразумение в момента е толкова голямо, че в неделя вечерта Меркел бе принудена да даде обяснения по телевизията.

Но който очакваше истински обяснения или отстъпки от страна на председателя на CDU, беше разочарован. Инатливото съобщение на Меркел гласи: "Оставам лидер на партията и искам да управлявам още четири години като канцлер. Баста!".

Подобно отношение не е съвсем безопасно, защото бомбата, която Меркел искаше да обезвреди, продължава да тиктака. 

И докато политическата кариера на канцлера бавно приключва, то за Мартин Шулц тя вече приключи. Бившата надежда на германската социалдемокрация загуби всичко в рамките на няколко дни: председателството на ГСДП (SPD) и перспективата за мястото на външния министър. Това е горчив хап за Шулц, но не е нужно да го съжаляваме за това. Той просто надцени политическите си възможности.

Как от гневните християндемократи и социалдемократите, които де факто са без лидер, ще стане ефективно правителство, никак не е ясно. При всички случаи според германските медии дните на хаоса в Берлин увеличават опасността, че гласуването сред членовете на SPD може да е отрицателно. След това Германия ще бъде изправена пред нови избори. Но дали наистина новите избори са по-лоши от една голяма коалиция в този ѝ нелеп вид? 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Германия страда от пренебрегване на вредното влияние от еврото. При създадените условия, при всякаква коалиция политиците в Германия са със съдба на жертви.При запазване на неправилността Германия е с нови щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още