IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът: Без внос на работници развитието на икономиката ще спре

Работодателите в България поставят нови изисквания за допълнителни облекчения за внос на работници от трети страни

16:20 | 12.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Без внос на работници развитието на икономиката ще спре, като се ограничи до днешните ограничени възможности. Това посочват в писмо от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов.

В него се изразява подкрепа за последните предложения в Закона за трудовата миграция и се дават нови предложения, с които да бъде допълнително облекчен вносът на работна сила от трети държави.

Наред с вече приетите и обновени предложения в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност бизнесът поставя и нови изисквания за допълнителни облекчения.

Работодателите настояват Агенцията по заетостта да предоставя писмено решение по-бързо - в 14-дневен срок от подаване на заявлението за разрешаване на достъп до пазара на труда на работници - граждани на трети държави, вместо 30-дневен, както е сега. 

Да се премахне задължението за работодателите по време на зимния туристически сезон да подават заявление за получаване на решение за едни и същи работници за един и същ сезон два пъти поради изтичане на календарната година е друго предложение.

Бизнесът иска и да бъде удължена продължителността на разрешения достъп до пазара на труда от 12 на 24 месеца с оглед наемане на лица от отдалечени страни – например от Индия и Виетнам. Със същите мотиви се иска и срокът на решението да може да бъде продължен до пет, а не до три години, както е сега.

В писмото си работодателите припомнят някои факти, свързани с неблагоприятни тенденции на българския трудов пазар, като посочват необходимостта от по-ефективна намеса на пазара на труда за облекчаване на достъпа до работа в България.

В писмото на българските работодатели се казва още, че предпочитат да наемат български работници, но не могат да чакат „отглеждането“, обучението, квалификацията на един работник, защото е дълъг процес. Те смятат за наивно да се очаква, че затварянето на пазара на труда за внос на работници и специалисти от трети държави ще ускори ръста на доходите в страната, както смятат синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 6 години
6тоя плач шеше да има смисъл ако нямахме 2 милиона емигранти. Нека бизнеса да се замисли дали ао стане на тяхното няма да се изнесът още толкова, и ако ги земестваме непрекъснато с индийци, кво ще стане след 10-20 години ???Та айи ще натискате държавата, поне е натиснете да направи реформи и да спре с кражбите и осигуряване на сигурни печалби с държавни поръчки.Трите милиарда дето боко окраде за саниране на частни имоти, можеше да раформира и обучи всички чантаджии !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
alphaomega
преди 6 години
По голямата част от "бизнеса" в България е въздух под налягане. Гола вода. Алъш вериш. Преливане от пусто в празно........Ако не бяха евро фондовете до сега поне 1/3 от фирмите да са окапали. Аз много пъти съм коментирал че една държава която няма производства - няма бъдеще.Колко са фирмите във Бг. които имат програми за обучение на собствени кадри? Колко са фирмите правят развойна дейност и произвеждат висококачествени конкурентни продукти на световно ниво? Ако направим една статистика ясно ще се види че икономиката ни е гола вода дори и при стоките от първа необходимост. (храна, дрехи, потребителка електроника...)Почти всичко по магазините е внос. Това което се води "произведено в България" почти изцяло е направено от вносни суровини, материали, части.Докато това не се промени не очаквайте силна икономика и работни места!Без сериозна индустрия и производства няма икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Не е проблема в работната ръка, а в некадърността на управленските кадри.При тия ниски заплащания е смешно да се твърди, че не може да се развива икономиката. Но фирмите не са ефективни и конкурентни, те така са си свикнали - я на държавни поръчки, я протекцийки, я пране на пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още