IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: 60% от замърсяването на въздуха се дължи на автомобилите

Не е ясно кога Столична община ще пусне отново „зелен билет” за ограничаване ползването на леки коли

10:32 | 13.02.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Няма съмнение, че около 40% от замърсяването на въздуха се дължи на битовото отопление, а 60% на автомобилите.

Това обяви по Нова тв столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Факт е, че общините и Столична община в това отношение самостоятелно предприемат всички възможни мерки за намаляване на замърсяването от автомобилите чрез инвестиции в градския транспорт и велоалеи”, посочи Фандъкова.

Тя отхвърли твърдението, че успехът на т.нар. „зелен билет” е и индикация, че не е трябвало да се увеличава цената на билетите от 1 лев на 1,60 лв.

„Когато увеличавахме цената на билета, това беше икономически обосновано”, каза тя и добави, че общината е намалила цената на картите, за да стимулира ползването на градския транспорт.

Тя подчерта, че следващия път, когато се пусне "зелен билет", „задължително ще ограничим влизането с автомобил в централна градска част на столицата".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 0
new_investor
преди 6 години
Хайде да не забравяме и че замърсяването е основно от фини прахови частици. А строежите и липсата на елементарна инфраструктура като тротоари и бордюри между зелените площи и улиците води до голямо запрашаване във въздуха. Зимата допълнително се усложнява от хвърлянето на соли по улиците. Нека общината първо да си оправи замърсяването от строежите, да направят тротоари, където няма, та да могат хората да се придвижат нормално до спирките на градския транспорт, да мият улиците редовно, да пуснат транспорт до новите квартали, да сгъстят обслужването по съществуващите натоварени линии на транспорта - не може трамвай 7 да се движи на 10 мин в час пик и вътре хората да са като в консерва и да искат да не ползват колите си - да направят повече линии до крайните квартали и да не са през половин час, да създадат междуквартален транспорт - не може, за да идеш от Младост до Витоша да трябва да минаваш през центъра и да сменяш 4 транспорта. Паралелно с това да вдигнат данъците на старите коли - не е нормално новите и чисти коли да плащат по 400-500лв, а старите таралясници по 10лв данък. С увеличените приходи от данъка тъкмо ще си финансират другите набелязани мерки. И така без да правят глупости като да затварят центъра и блокират града нещата ще се подобрят. Защото представяте ли си, ако затворят центъра какво ще стане в транспорта и по обиколните улици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
BobbyM
преди 6 години
И как ще обясниш факта че в красна поляна не се диша в 12 часа вечерта като тогава няма никви коли. Зор да не накривим шапката на електората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 6 години
НЕ СИ УБЕДИТЕЛНА ФАНДЪКОВА, По празници в СТОЛИЦАТА няма транспортен трафик , а има ВИСОКИ НИВА на замърсявания!ЗАЩО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГОВОРИ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА КОЕТО ГО ИМА НЕ САМО В СОФИЯ , НО И В ЦЯЛАТА СТРАНА и идва не от автомобилите , а от газовете получени от хилядите тонове изгорял керосин отделяни от ПРЕЛИТАЩИТЕ НАД БЪЛГАРИЯ ХИЛЯДИ САМОЛЕТИ.След свалянето на пътническия самолет в Украйна целият преминаващ през тази държава трафик се пренасочи към БЪЛГАРИЯ. ИМА МОМЕНТИ В КОИТО ОТ ОБЛИТАНИЯТА НА ТЕЗИ НАД 3000 ДНЕВНИ ПОЛЕТА НА САМОЛЕТИ НЕБЕТО НЕ САМО ПОБЕЛЯВА , НО И СЛЪНЦЕТО НЕ СЕ ВИЖДА. Един самолет изгаря ТОНОВЕ ГОРИВО НА ЧАС, а една кола няколко литра гориво!Лекият автомобил и самолета са НЕСЪПОСТАВИМИ ИСТОЧНИЦИ НА ЗАМЪРСЯВАНЕ. Време е някои ЕКО ОРГАНИЗАЦИИ да корегират поведението си и обяснят на ФАНДЪКОВА , че замърсяването идва не от там откъдето ТЯ и Министерството на екологията се опитват да го откриятКАКВИ ТАКСИ ПОЛУЧАВАМЕ НИЕ КАТО ТРАНСПОРТЕН КОРИДОР Е ВЪПРОС ЧИИТО ОТГОВОР НЯМА ДА Е ПО РАЗЛИЧЕН ОТ "ЛИПСВАЩИТЕ" НАД 300 000ТРАНЗАКЦИИ НА АГЕНЦИЯ МИТНИЦИ. Едва ли някой преминава през ТУРЦИЯ без да си е платил както подобава на турската държава. У нас обаче може. Ние сме европейци и ГРАНИЦИТЕ ни не са български а на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!Затова ще е така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Божке, той и 1,6лв билета бе обявен за незаконен - ама си остана в употреба, нали? Пладнешкият грабеж, щото овцете са за стригане и доене. И накрая за клане.Няма съмнение, че кметицата е една децка учителка всъщност. Толкова и е капацитета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
Твърдението на Фъндъкова, че автомобилите замърсявали повече е манипулативно. Най-вероятно го прави, за да оправдае събирането на все по-големи такси от зонирането... Защо, питам аз, когато времето е хубаво и по улиците има дори повече автомобили (някои ги карат само при хубаво време) - въздухът е по-чист? Отговор - защото тогава не работят комините!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 6 години
Вчера едно, днес друго ... направихте ПР билет, пуснахте го една неделя и това му беше :) ... абсолютни ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още