IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Настана време за разпродажби от китайския конгломерат HNA

Компанията вече не може да покрива разходите си за лихви, дълговете надвишават кеша и печалбата

12:07 | 13.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският конгломерат HNA Group Co. - доскоро един от най-активните глобални купувачи на имоти по света, се опитва да продаде активи за над 6 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Причината – правителственият натиск за изплащане на дълговете на компаниите, уточнява информационната агенция. Групата е предупредила кредиторите си, че може да има недостиг на ликвидност в размер на поне 15 млрд. юана (2,4 млрд. долара) през това тримесечие.

Групата обяви, че се разделя с два парцела за строителство в Хонконг, които купи преди по-малко от година за общо 16 млрд. хонконгски долара (2 млрд. щатски долара). Компанията преговаря и за продажбата на две офис сгради в Лондон, в района на Канари Уорф, на стойност около 500 млн. долара, както и множество имоти в САЩ, оценени на около 4 млрд. долара. Те се намират в Ню Йорк, Чикаго, Минеаполис, Сан Франциско и други градове.

Парцелите в Хонконг ще бъдат продадени с около 12% по-скъпо в сравнение с покупната им цена, казват анализатори, като се базират на данни на местните поземлени регистри. За имотите в Лондон обаче китайският гигант едва ли ще си възстанови инвестициите, защото цените в района падат, а наемателите са предупредили, че напускат.

„Без съмнение HNA обръща стратегията за развитие“, коментира Уорт Промбоун, управляващ партньор в изследователската компания Bondcritic Ltd. „Строителните компании не купуват терени, за да ги продадат със само 12% печалба. Фактът, че компанията не може да реализира жилищни проекти на тях, показва силно увеличаване на риска в рамките на групата“, допълва той.

Към края 2017 г. HNA е притежавала имоти на стойност над 14 млрд. долара по целия свят, показват данни на компанията Real Capital Analytics Inc.

Същевременно към края на юни миналата година се изчислява, че краткосрочните ù дългове възлизат на 185,2 млрд. юана, което надвишава разполагаемия кеш и печалбите на групата. Приходите ù не могат да покрият разходите за лихви, които продължават да се покачват. Това допълнително засилва скептицизма сред инвеститорите в облигации.

Доходността от облигациите на HNА, деноминирани в юани, с матуритет през 2019 г. почти се удвоява до 14,2% през тази година. Това е около три пъти повече спрямо други емисии с подобни рейтинги (ААА, т.е. първокласни) и два пъти повече спрямо книжа от Китай, оценени с рейтинг „боклук“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още