IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън: Великобритания трябва да си върне контрола върху законите си

Според британския външен министър само така страната ще може да сключва сериозни сделки за свободна търговия

19:08 | 14.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският външен министър Борис Джонсън заяви в сряда, че би било „нетърпимо“, ако Великобритания не поеме обратно контрола върху законите си, когато напусне Европейския съюз, съобщава Politico.

Джонсън, който е един от най-върлите защитници на кампанията за излизане от ЕС, заяви в Лондон, че само ако Великобритания си върне контрола върху регулаторната рамка и митническите тарифи, тя ще може да сключва сериозни сделки за свободна търговия и да се възползва от промените в световната икономика.

Великобритания може да реши да остане обвързана с някои регулации на ЕС, каза той, но бъдещата регулаторна рамка трябва да позволява на страната да се възползва от Brexit.

Джонсън е първият от няколко ключови министри от британския кабинет, които ще направят изказвания през следващите седмици по излизането на Великобритания от Европейския съюз, докато страната изгражда позицията си по вида бъдещи отношения, които иска да има с блока. Миналата седмица Даунинг Стрийт потвърди, че правителството възнамерява да излезе от митническия съюз.

Външният министър заяви, че в момента страната не осъзнава истината, а страховете на хората около Brexit са „неоснователни“. Той добави, че в някои случаи усеща „втвърдяване“ на настроенията и „задълбочаване на гнева“ срещу Brexit.

Макар че външният министър не отхвърли възможността да подаде оставка в бъдеще, той заяви подкрепата си за министър-председателя Тереза Мей, която според него е „лекът“ за това измислено заболяване от настроения срещу Brexit.

Джонсън призна, че по време на преходния период веднага след излизането на Великобритания от блока в края на март 2019 г. нещата ще „си останат както досега“.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
Дълг от 10 трильона паунда какво е боб или манджа с грозде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 6 години
"Великобритания трябва да се върне.... на острова си...и тогава да види кон боб яде ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още