IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законовите поправки за втората пенсия ще са готови до края на годината

Ще бъде създадена втора работна група, която да разпише в детайли промените в Кодекса за социално осигуряване

17:36 | 14.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Конкретни законови текстове по механизма за изплащане на втората пенсия ще бъдат готови и внесени в парламента до края на тази година. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на блиц контрола в парламентарната комисия по труд и социална политика.

След като първата работна група изготви проект на концепция за изплащане на втора пенсия и регламентиране на втория пенсионен стълб чрез Кодекса за социално осигуряване (КСО) предстои да бъде създадена втора работна група, чиято задача е да разработи законовите текстове, поясни министърът в отговор на въпрос от председателя на социалната комисия Хасан Адемов.

Бисер Петков информира, че работната група е изпълнила задачата, предлагайки проект на концепция и сега предстои разработване на законовите текстове. Целта е до края на тази година да бъде приет законът, след което да се разработи подзаконовата нормативна база и към 2020 година законът да може да се прилага, обясни социалният министър.

Министерството на труда и социалната политика вече е получило и обработило становищата на всички заинтересовани институции и съвсем скоро се очаква да бъдат готови съответните разчети при всички варианти за изплащане на втората пенсия, заложени в концепцията на работната група. 

Изготвянето на ясно разписан законопроект в кратки срокове е изключително важно, отбеляза Хасан Адемов. По думите му така осигурените лица, които имат право на този тип пенсионни продукти, ще са достатъчно добре информирани за възможностите си на „изхода“ на пенсионната система.

Тогава ще има възможност и за разгръщането на широка информационна кампания по въпроса, така че осигурените да направят своя информиран избор.

Още миналия месец, когато приключи работата по проекта на концепция, стана ясно, че общата позиция на бизнеса и синдикатите е осигурените лица да имат повече избор на възможности при втората пенсия и решението как тя да се изплаща на лицето. предвижда се и по-голямо разнообразие от пенсионни продукти, като дебатът е дали трябва законодателят да определя към какъв пенсионен продукт да се насочва пенсионерът или да се остави по-голяма свобода на избора на лицата.

Мнението на социалния министър Бисер Петков е, че еднократното изплащане на събраните средства за втора пенсия или разсроченото им изплащане трябва да бъде ограничено, тъй като съществува риск хората да изтеглят парите от натрупванията си във втория стълб, да ги похарчат за други цели и пенсионният им доход от държавното обществено осигуряване да не покрива техните нужди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
втората пенсия не трябва да е задължителна ... нека всеки сам си прави сметката и стига сме разчитали някой чантаджия да ни оправи живота .... нека само не ни пречат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Дядо Коледа
преди 6 години
Министърът с ясно видимо и изразено евроатлантическо излъчване откровено изразява ограничение на правата на хората как да разполагат с техните собствени пари, и това ако не е пладнешки обир на всички ни и мафиотска държава , здраве му кажи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още