IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще приемем Истанбулската конвенция само при абсолютен консенсус в обществото

Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция – махаме я и връщаме дебата отначало, заяви премиерът

20:38 | 14.02.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Истанбулската конвенция ще я приемем само ако има абсолютен консенсус в българското общество. Това каза премиерът Бойко Борисов в специално издание на поредицата „Питай премиера" по bTV.

Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция – махаме я и връщаме дебата отначало, заяви той.

В отговор на въпрос извиват ли ръцете на ГЕРБ партньорите от Обединени патриоти заради Истанбулската конвенция, премиерът прочете заглавието – "Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие".

„Мисля, че всички сме срещу насилието над жени и деца и домашното насилие. Вместо дебатът да се проведе, приемам и това, че някъде може да има текст, който да тревожи някой. Парламентът е мястото, където текст по текст се дебатира и се отхвърля“, обясни той.

Конвенцията няма да влиза в Народното събрание, защото сега е в Конституционния съд, допълни премиерът. 

„Странно ми е как колегите от БСП, президентството заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави в Съвета на Европа. Явно поставяме под въпрос дали да членуваме в ЕС“, допълни той.

Относно идеята за референдум по темата, Борисов заяви: „Искат да похарчим 20- 30 млн., не ни трябват тези пари на държавата, да ги дадат за нещо смислено? Защо да ги похарчим? Тук това не се третира – стига с тази Истанбулска конвенция. Приета е в Истанбул. Няма смисъл от референдум“. По думите му темата за гей браковете не стои.

Борисов коментира и темата за Пирин и въпроса кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната "Юлен" - "Всички знаят, нищо, че го крият - за Цеко Минев става въпрос", заяви той.

По думите му омразата между Цеко Минев и зелените поражда "всичко това, което се случва в  момента".

Борисов отправи и препоръка към собственика - "Да излезе, да се разкрие, да сложи картите на масата и да приключим с това", каза той.

Премиерът определи отношенията си с президента Румен Радев като "добри, винаги съм се отнасял с изключително уважение към него", но отправи критики към хората, "които му пишат речите".

"С президента Радев няма тема, по която да не сме се разбрали", категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 1
V.At.
преди 6 години
Не знам защо, но всички са се вторачили в третия пол и никой не коментира факта, че тази конвенция по принцип е дискриминационна. В България много по-често срещаш се проблем е не малтретирането на деца и жени, а малтретирането на много възрастни хора и то именно от "детски" банди на малцинствата. Просто престанахме да обръщаме внимание как самотни възрастни хора са нападани, ограбвани, бити и дори изнасилвани от такива банди и нещо повече - по тази конвенция те дори няма да могат да се защитят. Че виждате ли ако случайно ударят някое "дете" попадат под ударите на конвенцията, нищо, че самите те са абсолютно беззащитни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
DarkStar
преди 6 години
следващият път като реши да прави глупости, да помисли преди да прати да ги подписват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 6 години
на мен ми е интересно кво скриха с тоя слон дето направиха покрай тая конвенция ... едното май беше новия милиард за саниране дето ще окраднат, ама кво друго изпускам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Браво този път на Корнелия, Патриотите и Борисов, и срам за ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
"нека да приемаме, а ако има някакви проблеми, после може да се коригират. "Никой не хвърля въдица с гола кукичка. Винаги се слага червейче, царевица или каквото там кълват баллъците (рибите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 11
s3
преди 6 години
Консенсусът е добро нещо, но ние всички вече сме обещали пред отговорните лца от ЕС, че ние тази конвенция ще я приемем. Самия Бойко го каза и потвърди пак в дните около откриването на европредседателството ни пред всички. Така че нека да приемаме, а ако има някакви проблеми, после може да се коригират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още