IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма балон на имотния пазар в България, твърди експерт

Имотните агенции регистрират огромен ръст в продажбите на имоти на зелено

14:00 | 22.02.18 г. 13
Няма балон на имотния пазар в България, твърди експерт

Напоследък много се спекулира с въпроса дали има балон на имотния пазар в България. Но има няколко основни неща, които дават основание да сме сигурни, че балон на имотния пазар в България в момента няма. Това каза Ралица Ценова от Home2U в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й ръстът в цените на имотите в момента е обоснован. Една от причините да няма балон при имотите е, че покачването на цените, което наблюдаваме сега, е обосновано, за разлика от покачването на цените през 2007 г. точно преди кризата, каза експертът. И припомни, че тогава се покачваха цените на всички недвижими имоти в страната. В момента най-много нарастват цените в столицата, което се оправдава от покачването на броя на населението, отчете Ценова.

София и Варна са единствените градове в България с непрекъснато растящо население, но въпреки това в София темповете на нарастване са по-големи и абсолютни. Средните стойности на недвижимите имоти са по-високи, защото нарастването е по-високо в сравнение с това във Варна, подчерта Ценова.

2017 година беше изключително силна за имотния пазар за последните десет години и в този смисъл в началото на тази година тенденцията в търсенето се запазва. Не се отчита сензационно нарастване, каза експертът. Няма сезонност в цените на градските имоти, категорична е Ценова.

Имотните агенции регистрират огромен ръст в продажбите на имоти на зелено. Пазарната обстановка е такава, че създава и по-голямо доверие у купувачите.

В момента пазарът на имоти в София е толкова интензивен, че има пазар за всякакъв тип имоти. Поради голямото търсене има купувачи и за по-евтини, и за по-скъпи места, каза експертът.

Що се отнася до качеството на строителството, Ралица Ценова посочи, че кризата отпреди няколко години е изиграла положителната роля на филтър на пазара и вразуми инвеститорите и строителите. Вече се проектира и строи много по-разумно. В този смисъл и цената на новите жилища е оправдана, смята тя.

В момента от гледна точка на имотния пазар София е най-евтината столица в Европа. В дългосрочен план експертите очакват понижаване на лихвите по кредитите до равнището на европейските, но това означава и че цените на имотите у нас също ще започнат да се изравняват с европейските.

Още вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
pantaleev
преди 6 години
Където се казва кучетата си лаят, а кервана си върви. Явно тези платени статии и новини си вършат работата. Аз имам 3-*** познати, които възнамеряват да си купят по още един апартамент, защото 'сега е момента'. Не успях да ги убедя, че е пълна глупост при условие че населението така бързо намалява и наемите са такива ниски. Ти да плащаш 2-3 пъти повече на банката ипотека от наема, за мен е пълна глупост. Така че каквото и да си пишем тук масово хората са на друго мнение било то от новини ... вестници .. статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Щом експерт го казва, аз вярвам! Ако не бе експерт, можеше да има съмнения, но така никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 45 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Той хубаво твърди че мисли така тоя иксперт, но дали въобще го вярва е друг въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 47 rate down comment 1
sevdo2000
преди 6 години
"Няма балон на имотния пазар в България, твърди експерт""Имотните агенции регистрират огромен ръст в продажбите на имоти на зелено" Още от заглавието, това са две взаимно-изключващи се ттвърдения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 55 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Как пък всички експерти в недвижимите рЕзко се оказват работещи в агенции за недвижими имоти? Какъв експерт е един брокер (който на всичкото отгоре в България няма ценз и изисквания да бъдеш брокер)? Колко е независим? Защо тия "експерти" казват точно обратното на това, което изкара като доклад ЕК? Колкото и да са бюрократи тия в ЕК едва ли са по-прости и по-пристрастни от БГ "брокерите"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 43 rate down comment 4
Mohave
преди 6 години
Много сте се объркали - 2008 г. нямаше нито криза , нито корекция , нито балоните са се освободили от напрежението . Тогава се появиха първите симптоми , които бързо бяха замазани с трилиони нов дълг .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 53 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 6 години
В САЩ се готвят за минимум три годишни увеличения на лихвите.Всички централни банки сигнализират за увеличаване на лихвите по цял свят,след като напечатаха рекордно количество пари и така обезцениха нарочно паричната маса.В следствие на този процес се наду нов колосален имотен балон.Брокерите като тази жена на снимката се възползваха максимално от това,но алчността им ще има последици.Банките сервираха масата ,но партито има начало ,но има и край.Скоро лампите ще бъдат угасени отново.Жалкото е че българина има къса памет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 42 rate down comment 4
Sandy
преди 6 години
Благодарение на имотния балон банките поизчистиха иззетите имоти заради непогасени кредите и на добри цени. Тези хора, които по един или друг начин натрупаха повечко пари побързаха да ги инвестират в имоти. Някои накупиха по цели входове, още на зелено, очаквайки, цените им да се покачат двойно след влизането ни в Шенген и приемане на еврото. Същите тези тарикати бяха подлъгани от политиците, дори излъгани. Сега им предстои да реализират големи загуби от неразумна инвестиция, но виновна затова, ще е само алчността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
"Някой да не си прави аналогии само щото сега е различно ,просто сме двойно по богати ."Ъхъ! На хартия и с хартия.Затова ли цените за 1-2 месеца по веригите магазини (хранителни) скочиха видимо!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
The four most expensive words in the English language are This time its different."Sir John Templeton"... покачването на цените, което наблюдаваме сега, е обосновано, за разлика от покачването на цените през 2007 г. точно преди кризата, каза експертът."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още