IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани

Още около 5 млрд. евро са необходими за дигиталната свързаност

12:56 | 26.02.18 г. 5
<p>
	<em>Бойко Борисов в Лондон.&nbsp;<span lang="bg-BG">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</span></em></p>

Бойко Борисов в Лондон. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Около 30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани. Това показва сметката на лидерите от региона, която обяви премиерът Бойко Борисов на откриването на Инвестиционния форум на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ в централата на банката в Лондон.

Още около 5 млрд. евро ще струва изграждането на дигитална инфраструктура в региона.

Основната цел на форума е да събере лидерите от Западните Балкани с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за стратегически инфраструктурни проекти в региона.

Основните коридори, които са акцент на днешната срещата, са номер 4, 8 и 10, информира премиерът Борисов, цитиран от кореспондента на БТА в Лондон. 

"Планът, който предлагаме, е изключително изгоден за всяка една от държавите. Когато има тези транспортни коридори, всяка една столица ще може да има достъп до нея с жп линия и магистрала и съответно интернет", заяви Бойко Борисов. 

Министър-председателят информира, че на срещата на лидерите от Западните Балкани с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, която ще се състои на 1 март в София, ще бъдат представени всички проекти. Тогава всеки от шестимата лидери ще обяви кой точно какво ще финансира по тези проекти.

Борисов добави, че вече има и някои готови отсечки по посочените транспортни коридори. На срещата в София всеки от лидерите трябва да обяви кои точно части от тези проекти са вече са построени и колко точно финансиране е нужно за тяхното завършване. По думите на Борисов реалистично е да те за бъдат изцяло завършени до 7-8 години. 

Това е трета поредна среща на върха от инициатива, започнала през 2014 г. с участието на ЕБВР с цел подпомагането на страните от Западните Балкани. В срещата участват всички лидери в региона - премиерите на Сърбия и Черна гора, на Албания, Македония и на Косово, както и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина.

Председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти подчерта, че банката остава ключов партньор на ЕК с цел по-големи инвестиции в страните от Западните Балкани. По думите му осигуряването на по-голяма инфраструктура, свързаност на тези страни с цяла Европа, ще означава мир и сигурност в региона, допълва БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още