IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят се повече правомощия за КЕВР при енергийни сделки

Промените идват след скандала с продажбата на активите на ЧЕЗ България, а депутатите отхвърлиха искането на БСП премиерът да бъде изслушан по казуса

10:35 | 28.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обмислят се законодателни промени, които да дадат повече правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) при сделки с енергийни дружества, анонсира председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев пред БНТ.

Промените са продиктувани от скандала с продажбата на ЧЕЗ България. По-рано днес депутатите от мнозинството отхвърлиха искането на опозицията да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов в парламента по казуса.

Идеята на новите промени е енергийният регулатор да може да одобрява или не купувачите на тези дружества по подобие на правомощията, които има Комисията за финансов надзор при продажбата на пенсионни дружества. КЕВР трябва да може да прецени дали купувачите имат възможност да управляват такива дружества.

Добрев не е привърженик на идеята държавата да има дял от 34% и съответно блокираща квота в ЕРП-тата. Това би означавало да се промени уставаът на дружествата и да се запише, че решения се взимат с 2/3 от гласовете на акционерите, а не е сигурно, че дори и тези дялове да бъдат придобити, уставите им ще бъдат променени.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви пред "Нова телевизия", че проблемът с ЧЕЗ България е заради законодателни пропуски. Той посочи, че при продажба на други енергийни компании, като например някоя от т.нар. американски централи в Маришкия басейн, държавата също няма никакви правомощия да провери или спре сделката, ако има съмнителни обстоятелства.

Каракачанов беше категоричен, че държавата трябва да има своите стратегически интереси, особено в сферата на енергетиката. "Не може в Закона за енергетиката държавата да остане без контролен механизъм", каза още той. 

Вицепремиерът обаче призна, че няма пари за изкупуване на дялове на енергийните дружества, каквито предложения имаше от колегите му в "Обединени патриоти".

Пред националната телевизия Делян Добрев посоичи още, че също има информация за участие на офшорни фирми в сделката, но на този етап не е ясно дали те ще участват пряко като съсобственици във фирмата на Гинка Върбакова, или ще предоставят дълг. Българските банки, за които говори премиерът Бойко Борисов във вторник, са заявили писма за интерес, което не означава, че отпускат кредитирането, допълни още Добрев.

"Три са банките, които са изпратили писма", допълни той, но обясни, че тези писма може би не са толкова ангажиращи във вида, в който са изпратени. Българската народна банка трябва да провери дали те са издали гаранции, или има само писма за намерение.

Тези въпроси ще бъдат дискутирани от институциите - Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор и други, както и със самата Гинка Върбакова, по време на изслушване в енергийната комисия в Народното събрание в четвъртък. След тази дискусия ще стане ясно и дали ще бъде приета оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Либерализацията на енергетиката е във вихъра си.Днес денят ще е дълъг за някои.Бойко да се готви психически за "завършване" на мандата (предсрочно разбира се) с правителство на малцинството подкрепено от ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Minka
преди 6 години
Иван Иванов днес нищо не казва. Чака вятъра на промяната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още