IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на парцели за строителство в София се увеличава

Консултантска компания очаква ръстът на цените на терените да се успокои през тази година и нивата да останат стабилни

12:40 | 08.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Миналата година е била една от най-добрите за пазара на парцели в София, като се очаква и тази търсенето да се увеличава въпреки ръста на цените, прогнозират от консултантската компания Arco Real Estate.

Факторите, които влияят на повишаването на цените на терените в София и големите градове, са няколко. На първо място от компанията поставят по-голямото търсене на жилища от страна на купувачите и по-малкото предлагане заради недостатъчното предлагане на ново строителство. Влияние оказват и по-добрият икономически микроклимат в страната и възможността да се закупи ново жилище с ипотечен кредит при ниски лихви.

Очакванията на компанията са ръстът на цените да се успокои през тази година, но нивата да се задържат стабилни и високи.

Основен приоритет на инвеститорите и през тази година остава откриването на достатъчно големи по площ терени на атрактивни локации, които да задоволят нуждите на купувачите и да намалят дефицита на жилища, казват от компанията.

Най-висок остава интересът към покупка на жилища в централните части на София и източните квартали. Най-търсените райони през 2017 г. са "Лозенец", "Зона Б - 18", "Зона Б - 5", "Кръстова вада", "Манастирски ливади - Изток", кв. "Изгрев".

Интерес има и към по-нискобюджетни локации като "Надежда", "Люлин", "Младост", "Овча купел".

Там е концентрирано и най-силното търсене на парцели за жилищно строителство.

Компанията очаква да се увеличи търсенето на терени и за строителство на бизнес сгради в най-големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 4
Sandy
преди 6 години
При положение, че половината жилища са необитаеми, продължаваме да строим. Сигурно си мислят, че и занапред хората ще си инвестират парите в имоти, щот банките лихви не дават, а и след КТБ спадна доверието във финансовите институции. При това обезлюдяване на България, кой обаче ще ги купува тия имоти после..и на каква цена.. и дали тя няма да е на килограм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още