IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Юлен": Проверяват ни от 17 години и няма открити нередности

От досега направените проверки 10 са приключили със заключенията, че няма никакви нарушения, твърди концесионерът на Банско

18:00 | 08.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ски зона Банско в Национален парк „Пирин“ и концесионерът "Юлен" АД са проверявани вече 17 години по различни сигнали и не са открити сериозни нередности. Прокуратурата е длъжна да проверява всички постъпили твърдения и ние ще окажем пълно съдействие. Това съобщиха от „Юлен“ в писмо до медиите.

Според дружеството от досега направените проверки, 10 са приключили със заключенията, че няма никакви нарушения. „Дребна нередност“ е открита при една от инспекциите, а в момента от „Юлен“ обжалват акта.

От дружеството припомнят, че през януари 2015 г. със заповед на премиера Бойко Борисов е създадена междуведомствена работна група, която да провери спазва ли се концесионният договор.

В нея влизоха представители на Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастъра.

След повече от година работната група  излезе с категоричното заключение, че няма никакви нарушения на „Юлен“ АД, категорични са от дружеството. Според писмото до медиите всички съоръжения в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за ползване от компетентните органи и е спазено екологичното законодателство.

Според компанията за да се изпълнят новите законови изисквания препоръчват задължителна промяна в концесионния договор.

„Всички проверки през последните 17 години станаха рутина за нас. Сигналите се подават от един кръг организации, но от различни хора. Същите те са водили 54 съдебни дела срещу „Юлен“ АД, като всичките са загубени от тях. Това потвърждава, че тези хора и организации водят клеветническа кампания срещу Банско, като най-големия ски курорт в България“, се казва още в позицията на дружеството.

По-рано днес министърът на околната среда и водите Нено Димов също коментира намерението на прокуратурата да започне проверка на концесията на ски зоната, след сигнал от партия „Зелените“.

Последните две големи проверки на концесията с участие на екоминистерството са правени през 2014 – 2016 г. и от две междуведомствени работни групи. Първата е излязла с обстоен доклад, втората го е потвърдила и се е установило, че са необходими промени, обясни Димов.

Прокуратурата от своя страна е извършила над 10 проверки и сега ще извърши следващата. В досегашните проверки на Прокуратурата не е установено нарушаване на концесионната територия, категоричен е министърът.

„В годините 2001 – 2002, когато е подписвана концесията, в нея има неточности. Основното, което трябва да бъде въведено при анексиране на тази концесия, е възможност да се контролира не само фискалният ангажимент на концесионера, а и спазването или неспазването на екологичните изисквания. Към този момент няма такъв текст в концесионния договор и респективно санкции“, обясни Нено Димов в интервю за БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
i_hristov
преди 6 години
Тази проверка е един много кух ПР ход на правителството, за да замаже очите на хората. Няма какво да намерят. В това съм убедена. Почти всяка година се проверяват концсионерите от сметната палата. Нарушения няма установени. Просто ще натоварят малко извънредно фирмата, за да им събира документи, вместо да решат сериозните проблеми там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още