IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EС няма засега яснота дали ще бъде изключен от щатските мита

Робърт Лайтхайзър само е обяснил графика и процедурата, които Вашингтон смята да следва

23:10 | 10.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз не получи яснота дали САЩ ще бъде уважено искането неговите членки да бъдат освободени от наложените от Вашингтон мита върху вноса на стомана и алуминий. Това заяви днес европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом след среща с американски пратеник в Брюксел, предаде AFP, цитирана от БТА.

„Ние не получихме непосредствена яснота относно процедурата за освобождаване и разговорите ще продължат следващата седмица", заяви тя в Twitter, след като разговаря с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

 

Японският министър на търговията също опита днес в Брюксел да издейства изключение за страната си от американските вносни мита за стомана и алуминий и призова за предпазливи действия в спора, който има опасност да се разрасне в търговска война, предаде Ройтерс.

 

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо заяви на пресконференция, че на днешните преговори в Брюксел Лайтхайзър само е обяснил графика и процедурата, които Вашингтон смята да следва.

"Изразихме притесненията си. Това може да разстрои световните пазари на стомана и алуминий и да има негативно влияние", каза Секо пред репортери, след като се срещна с Лайтхайзър.

Търговският представител на САЩ разговаря днес заедно и поотделно с Малмстрьом и Секо, отбелязва агенцията.

През миналата година страни от ЕС са изнеси около 5,5 милиона тона стомана за САЩ. През 2017 г. САЩ са купили 5% от японската стомана и едва 1,1% от китайската.

Припомняме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа документ за налагане на вносно мито от 25% за стоманата и 10% за алуминия, който трябва да влезе в сила до 15 дни. Той обаче освободи Канада и Мексико от тези мита и даде надежда, че има възможност да освободи и други съюзници.  При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция Ройтерс отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели.

Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли.

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
fri
преди 6 години
ЕС се простреля сам в крака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още