IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за стабилната инфлация в САЩ носят доза спокойствие за паричната политика

Потребителските цени през февруари са се повишили с 2,2% на годишна база

15:46 | 13.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нарастването на потребителските цени през февруари запазва досегашния си темп, което показва, че инфлацията пълзи към целта на Федералния резерв и вероятно няма да предизвиква нарастване на лихвените проценти с по-бърз темп от очаквaното, съобщава Bloomberg.

Основната инфлация в САЩ (изключваща волатилните елементи като храни и енергия) през февруари се ускорява с 1,8% на годишна база, задържайки се без промяна спрямо предишния месец, с което отговаря напълно на очакванията на пазарните участници. На месечна база индексът на потребителските цени се покачва с 0,2%, което е забавяне спрямо темпа от 0,5%, отбелязан през предходния месец, посочва Financial Times.

Включвайки цените на енергията и храните инфлацията на годишна база достига 2,2% при 2,1% през януари. 

Данните показват, че инфлацията постепенно се ускорява без рязко забързване. Това съответства на очакванията на централните банкери за постепенно приближаване към целевата инфлация и за повишаване на лихвите три пъти през тази година, включително по време на срещата на Фед през следващата седмица.

Липсата на изненадващо повишаване на индекса на потребителските цени в САЩ помага за успокояването на пазара, който беше на ръба на нервите си, след като публикуваните през февруари данни показаха, че заплащането и цените се покачват по-бързо от очакваното. Това накара инвеститорите да разпродават, притежаваните от тях акции заради перспективата Фед да повишава лихвените проценти по-агресивно.

Цените на автомобилите са ограничили ускоряването на инфлацията, тъй като новите коли са поевтинели с 0,5% през февруари (най-бързия темп от 2009 г. насам), докато употребяваните автомобили и камионите отчитат понижение в цените си от 0,3%.

Енергията в САЩ са поскъпнали с 0,1% през февруари, докато разходите за храна остават без промяна. Цените на самолетните билети се повишават с 0,6%, докато разходите за медицински услуги се свиват с 0,1%.

Почасовата ставка при заплащането, коригирана спрямо инфлацията, отчита ръст от 0,4% на годишна база спрямо покачване от 0,7% през януари.

От Фед многократно са заявявали, че очакват забавянето на инфлацията да бъде преходно и това беше една от причините, поради които централната банка повиши референтния си лихвен процент три пъти през миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още