IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоби до 10 хил. лева заплашват търговски обекти, нарушаващи авторските права

Предвижда се половината от обема на наложените глоби да постъпва в местната хазна, а останалата част – в Националния фонд „Култура“

17:29 | 16.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Глоби до 10 хил. лева ще бъдат налагани на магазини, заведения и хотели, които нямат договори за управление на авторски права за пусканата от тях музика. Това предвиждат изменения, приети вчера от правителството в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), съобщава „Музикаутор“ в свое прессъобщение.

Спазването на новото законодателство ще се следи от общински инспектори, които ще проверяват обекти за платени авторски права.

Предвижда се половината от обема на наложените глоби да постъпва в местната хазна, а останалата част – в Националния фонд „Култура“, като по този начин ще се подпомага финансирането на културни проекти. 

С промените се въвежда и по-строга регламентация за дейността на търговските дружества, предлагащи лиценз за музика с ограничен репертоар за озвучаване на търговски обекти. От „Музикаутор“ посочват, че подобни компании, които съществуват „нерегламентирано“ от години, сега ще имат възможност да „излязат на светло“. Според закона те ще трябва да се регистрират в министерството на културата, където ще трябва да представят и пълна информация за своя репертоар, както и цените на услугите си.

Предвиждат се глоби и в случай че фирмите не спазват ограниченията в набора от музикални произведения, който им е предоставен, като те ще варират между 2000 и 20 000 лева.

Измененията в закона включват и мярка, според която собствениците на зали ще носят отговорност, заедно с организаторите на концерти, за уреждането на авторските права. За да наемат зала, промоутърите ще трябва да предоставят лицензионен договор за изпълняваната концертна музика. Това се отнася и за клубовете и заведенията, в които редовно се организират концерти.

По думите на изпълнителния директор на „Музикаутор“ Иван Димитров очакванията на компанията са новият механизъм „да намали в пъти сивия сектор и да подобри средата за реализиране на авторските права в България“.

От компанията припомнят, че измененията в ЗАПСП се случват след близо 2-годишно забавяне на държавата да интегрира европейската директива за колективно управление на авторските права. Заради закъснението страната ни беше застрашена от санкции на Европейската комисия в размер на над 19 000 евро на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
krasenh
преди 5 години
Ако сте слуяали такаша музика, знаете юе не е решение - няколко часа и човек ще се побърка. Това последното с фирмите и подпечатването няма да сработи - договорите и фирмите ще се проверяват от МК. По-скоро решението е в независимите дружества и подбор на музика за търговски цели. Услуги тип тази: http://marketradio.net/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
vstoykov
преди 6 години
Има музика с лиценз Creative Commons (без ограничения даже и за "търговско" ползване).Ще става все по-популярно решение да се пуска такава в заведенията.Проблем е обаче, че бюрократите искат "договор" - ако не е на хартия и няма подпис и печат може и да не го признават за договор и да налагат глоби.Въпрос на време е да се появят фирми, които срещу скромна такса да пишат договор и да го подписват и подпечатват (с онези гумени дървени печати от времето на комунизма).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още