IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел предлага отделно перо за цифрова икономика в европейския бюджет

Оборотът на услугите в ИКТ сектора в България расте с 300% за последните 7 години

14:41 | 26.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив ЕК</em></p>

Снимка: Архив ЕК

В европейския бюджет да има отделно перо, посветено на цифровата трансформация и цифровото бъдеще – това предлага еврокомисарят Мария Габриел. Предложението ѝ бе отправено по време на Международната конференция IT Hub Connect 2018, която се провежда днес и утре в "София тех парк" под патронажа на българското европредседателство. Организатори на форума са Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара.

Нужни са обединени усилия, с които можем да гарантираме, че всеки ще може да се възползва от цифровата трансформация, че никой няма да остане изключен, заяви Мария Габриел.

„Имаме нужда от увеличаване на инвестициите в цифровата икономика на общоевропейско ниво“, отбеляза тя, цитирана от БТА. Работим, за да представим амбициозна програма през май, посветена на разширяването и ползите от цифровата трансформация за всички европейски граждани и бизнеса - от цифровизацията на индустрията до публичните услуги, отбеляза тя.

Габриел подчерта силния положителен сигнал, който сме излъчили по отношение на Западните Балкани. Тя отбеляза, че за първи път в стратегията за региона е включен цифров ред, което по думите ѝ е силно послание. Вярваме в тяхната европейска перспектива, но цифровизацията може да я ускори и да я направи по-конкретна, посочи Габриел.

Тя засегна въпроса със следващата многогодишна финансова рамка на ЕС и посочи, че днес повече от всякога имаме нужда да увеличим инвестициите в областта на цифровизацията. Габриел отбеляза, че тя и екипът ѝ предлагат в европейския бюджет да има отделно перо, посветено на цифровата трансформация и цифровото бъдеще.

Иска ми се в следващия бюджет на ЕС да видя подкрепа за вече стартирали инициативи, допълни тя. Габриел подчерта важността на взаимодействието между публичния и частния сектор и отбеляза, че само мерки от страна на институциите не са достатъчни. 

За да работи цифровата трансформация в полза на хората и предприятията, имаме нужда от сигурност, заяви още еврокомисарят. Днес киберпрестъпленията са сред основните заплахи, имаме нужда от подкрепа за изграждане на капацитет в областта на сигурността, посочи тя.

Габриел коментира също, че ползите от всички европейски и световни инвестиции могат да се материализират, само ако имаме достатъчен брой квалифицирани кадри, затова е необходимо инвестиране в развитието на високи цифрови умения.

Според нея трябва да се направи така, че да е много по-широко разпространението на технологии в някои и сектори от голям обществен интерес като здравеопазване, образование, култура, правосъдие и публична администрация. Важно е да запазим човека в центъра на цифровизацията, той е този, който трябва да създава и управлява технологиите, подчерта еврокомисарят.

Министърът на икономиката Емил Караниколов отбеляза, че ролята на Европа в бързоразвиващия се свят е пряко свързана с конкурентоспособността на европейската икономика. Единният цифров пазар, достъпът до иновации, връзката между образование и пазара на труда са в основата на технологичното развитие и неслучайно те са приоритет на българското председателство, подчерта Караниколов.

Цифровата трансформация има голям потенциал за създаване на работни места и повишаване на производителността и конкурентоспособността на предприятията в ЕС, посочи той. По думите му връзките между предприятията, научно-изследователската дейност и иновациите са от важно значение за пазарната реализация.

Данните за развитието на българската икономика през последното десетилетие показват, че тя следва световните тенденции на дигитализация, коментира още министърът. Той цитира данни, според които оборотът на услугите в сектора на информационните и комуникационните технологии в България се увеличава с 300% за последните седем години и достига 2,5 милиарда евро.

През 2017 г. разработихме концепция за цифрова трансформация на българската индустрия. Визията е към 2030 година България да се разпознава като регионален център на цифровата икономика, отбеляза той.

Министърът на българското председателство Лиляна Павлова коментира във видеообръщение към делегатите, че с днешните технологии физическите граници нямат значение. "Дигитална Европа" е един от основните приоритети на българското председателство, припомни тя. Павлова посочи още, че като председател на Съвета на ЕС България работи по три основни приоритета - за завършване на единния цифров пазар, за киберсигурност, за защита на личните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още