IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансирана от Alibaba финландска компания купува българския стартъп MammothDB*

Сделката е за неназована сума, а екипът на българска компания ще се присъедини към този на финландския купувач

10:51 | 28.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Финландската технологична компания MariaDB Corporation, която е разработчик на системите за анализ на данни с отворен код MariaDB, обяви, че е придобила българската компания за анализ на бази данни MammothDB за неназована сума.

Екипът на базираната в София българска компания ще се присъедини към този на финландския купувач. Основаната през 2010 г. от Стив Кайл българска технологична фирма успя да привлече до този момент инвестиции за около 1,8 млн. долара, а сред инвеститорите бе и ръководеният от Елвин Гури фонд Empower Capital, който вложи средства в началото на 2015 г., заедно с международния фонд 3TS. 

"Радостни сме, че екипът на MammothDB намери нов партньор в лицето на MariaDB. Технологичният пробив, който MammothDB постигна от 2015 г. насам вероятно ще допринесе за бъдещия успех и растеж на MariaDB", коментира пред Investor.bg партньорът в Empower Capital Станислав Николаев.

„Софтуерната компания, в която инвестираме, не е случайно избрана. Тези момчета правят анализа на big data много по-лесен, особено в индустриални предприятия. Така че решихме, че има добавена стойност в тази инвестиция“, каза Гури в интервю за Investor.bg преди две години

"Очарован съм, че мога да обявя официално, че MammothDB е придобит от MariaDB Corporation! Радваме се да продължим пътуването си да вникнем в дълбочината на данните, като същевременно полагаме усилия да разрушим "стария режим" на лицензиране и хегемонията на установените компании, което оказва негативно влияние върху изборите ни и възможностите ни да растем", коментира Стив Кайл, основател на MammothDB.

MammothDB отчете през 2016 г. 100% положителен годишен ръст. Екипът на компанията е от почти 50 души, с който стартъпът обслужва големи клиенти в Европа, Америка и Азия. Сред клиентите на българския стартъп е например DHL, която с решение на MammothDB анализира натрупаните до момента данни и на тази база предвижда бъдещите разходи за въздушен транспорт за месец напред. Друг известен клиент на българския стартъп е Cisco, която използва разработения от българската компания аналитичен инструмент за обемната информация от системите за онлайн поддръжка, свързани с гарантирането на качеството на услугите на компанията. Рекламната агенция Publicis от своя страна разчита на MammothDB за анализа на социалните медии сред множество платформи и потоци от данни. 

С новия си офис в София MariaDB иска да разшири европейското си присъствие, да ускори доставката на продукти и да подкрепи по-добре нарастващата глобална общност, се казва в изявлението на финландската компания. Според Crunchbase базираната в Еспо фирма вече е набрала над 98 млн. долара от различни инвеститори, като за последно е привлякла финансиране в размер на 27 млн. долара чрез Серия С от китайския холдинг Alibaba. През май миналата година MariaDB привлече и 25 млн. долара от Европейската инвестиционна банка (ЕИЦ). Останалите водещи инвеститори са Intel Capital и OnCorps, Inc. 

"България няма да бъде Силициевата долина, защото не разполага с нейната 50-годишна история зад гърба си. Въпреки това страната има няколко ключови предимства, които помагат на стартиращите компании - добри таланти, добра инфраструктура и ниски данъци. Това коментира в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria в средата на миналата година Стив Кайл, основател на MammothDB, която развива продукти за съхранение и анализ на големи обеми от данни. 

Това е пореден успешен изход на Empower, след като в края на 2017 г. фондът за дялови инвестиции, който управлява средства по програма JEREMIE, и българската инвестиционната компания Uneeda Industries успяха да реализират инвестицията си в “Кремио" АД. "Кремио", собственик на марката “My Day”, е производител на млечни продукти, както и на продукти за разбиване и за готвене на растителна основа за Южна и Източна Европа, с износ в над 20 държави. Инвестицията на Empower Capital и Uneeda Industries в "Кремио" през май 2015 г. подпомага експанзията на компанията на съществуващите и на нови пазари. Оборотът на "Кремио" се увеличава с 12% през 2016 година и с още 25% през 2017 година. 

По-рано през миналата година фондът Empower Capital направи друг успешен изход с продажбата на дела си в "Сити Клиник" на Acibadem, част от Групата IHH Healthcare Berhad, под чиито контрол функционират повече от 20 болници в три държави. Сделката включи и придобиването на болница "Токуда", като в резултат на това беше създаден най-големият оператор в здравеопазването в България с 4 болници, разполагащи със 750 легла и 4 медицински центъра.

Empower Capital са инвестирали в още 2 компании в периода от края на 2014 година до края на 2017 година.

*Актуализирано в 12.00 с коментари на участниците в сделката

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още